Storapadė Čikagos pica – legendinis receptas
Čikagos picą vieni dievina, kiti nuo jos suka nosį. Šis patiekalas neatsiejamas nuo vėjuoto didmiesčio įvaizdžio ir tradicijų. Miesto kulinarinio pasididžiavimo išskirtinis bruožas – dviejų centimetrų gylio tešlos padas. Čikagos pica kepama ne ant skardos, o giliose apvaliose ketaus keptuvėse.
Čikagos storapadės picos receptas
Picos padas
1,25 arbatinio šaukštelio sausųjų mielių
1 arbatinis šaukštelis cukraus
1 puodelis (120 ml) kambario temperatūros vandens
2 puodeliai (240 g) miltų
1,5 valgomojo šaukšto kukurūzų miltų
0,75 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomieji šaukštai (30 g) ištirpinto ir atvėsinto sviesto
1 valgomasis šaukštas rapsų aliejaus
1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus (tik ištepti keptuvės dugną)
Pomidorų padažas
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
1 nedidelis smulkiai supjaustytas svogūnas
1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio
0,5 valgomojo šaukšto grūstų raudonųjų pipirų
3 smulkinto ar grūsto česnako skiltelės
800 g konservuotų ar trintų šviežių pomidorų su baziliku
2 arbatiniai šaukšteliai pomidorų pastos
Įdaras
170 gramų mocarelos sūrio
2 itališkos dešros (savo nuožiūra)
2–3 valgomieji šaukštai (30–45 g) parmezano sūrio
Gaminimas
Picos padas
Mažame indelyje sumaišykite mieles, cukrų ir kambario temperatūros vandenį. Palikite nusistovėti (apie minutę). Dideliame inde sumaišykite kepimo miltelius, kukurūzų miltus ir druską. Supilkite ištirpintas mieles, išlydytą sviestą ir rapsų aliejų. Maišykite, kol susidarys tešla. Tuomet išminkykite tešlą, suformuokite rutulį, užpilkite alyvuogių aliejaus, uždenkite ir palikite vienai valandai.
Pomidorų padažas
Keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite supjaustytą svogūną, raudonąjį pipirą ir raudonėlį. Kai svogūnas lengvai paruduos, suberkite kapotą česnaką, pomidorų pastą ir trintus pomidorus. Sumažinkite ugnį ir kepinkite, kol padažas sutirštės (apie 30 minučių).
Kepimas
Įkaitinkite orkaitę iki 215°C.
Išimkite tešlą iš dubens, padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suformuokite apie 30 cm skersmens picos padą. Jis turi uždengti keptuvės dugną ir sieneles.
Tešla išklokite keptuvės dugną ir sieneles. Likučius nupjaukite peiliu. Kraštelius aptepkite alyvuogių aliejumi – jis padui suteiks gražų aukso atspalvį.
Sudėkite mocarelos sūrį, gabalėliais supjaustytą dešrą ir kitus numatytus ingredientus, viską užpilkite pomidorų padažu. Galima pabarstyti parmezano sūrio.
Kepkite 20–30 minučių arba kol padas pagels. Picos kraštai neapdegs, jei, pašovę į orkaitę, picą pridengsite aliuminio folija.
Legendinės Čikagos storapadės picos istorijos autorė Gabija Staponėnaitė. Picos atsiradimo pasakojimą rasite čia.
Pizzeria Uno nuotr.