Elnienos receptai
Elniena – liesa mėsa, tačiau turtinga proteinų, geležies ir B grupės vitaminų. Jos skonis kiek primena jautieną, be to ir jos ruošimo metodai yra panašūs. Kad mėsos patiekalas nebūtų sausas, elnienos patiekalų receptuose dažnai naudojamas sviestas. Elnienos kepsnys kaip ir jautienos steikas vos po keletą minučių kepamas keptuvėje, nes perkepusi mėsa tampa sausa ir kieta. Troškiniai ar dideli kepsniai kepami orkaitėje apie 2-3 val. – idealiausiai tam tinka troškintuvai su dangčiu, juose troškinta elniena būna minkšta ir sultinga.
Elniena raudonojo vyno padaže
1,5 kg elnienos
Po 1 šaukštelį: cinamono, cukraus, džiovinto rozmarino
Po pusę šaukštelio: juodųjų pipirų, imbiero, česnakų
6 riekelės kumpio (vytinto arba rūkyto)
Puodelis raudonojo vyno
2 šaukštelio sviesto
2 šaukšteliai džiūvėsėlių
Indelyje sumaišome prieskonius ir druską. Mišiniu įtriname mėsą ir apdedame ją į kumpio juostelėmis.
Kepsnį dedame į kepimo indą (ypač gardus kepsnys bus jei kepsite jį uždengtą specialiame špižiniame ar moliniame troškintuve), užpilame vynu ir pašauname į 180 C orkaitę 2,5 – 3 val.
Prieš baigiant kepti ant kepsnio sudėkite sviestą, pabarstykite džiūvėsėliais ir dar keletą minučių palikite orkaitėje, kad mėsos viršus gražiai apskrustų.
Patiekite su mėgiamu garnyru ir daržovėmis.
Elnienos stroganovas su miško grybais
1- 1,5 kg elnienos supjaustytos juostelėmis
2 šaukštai aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį
Smulkintas svogūnas ir kelios skiltelės česnako
Pora šimtų gramų šviežių ar šaldytų miško grybų
Puodelio jautienos sultinio
Saldžių paprikų miltelių
½ puodelio grietinės
2 šaukštai sviesto
Saujelės pjaustytų šviežių petražolių
Šaukštelis šviežių citrinos sulčių
Garnyrui – ryžių arba makaronų
Gaminimas
Keptuvėje įkainame aliejų ir apkepiname elnienos gabaliukus (apie 7 min), pabarstome druska ir pipirais. Apkeptą mėsą nukaičiame ir pasiruošiame grybus: į keptuvę sudedame svogūnus, grybus, česnaką, papriką ir viską pakepiname svieste.
Į puodą sudedame apkeptą mėsą ir grybus, užpilame jautienos sultiniu ir troškiname ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Prieš baigiant gaminti, patiekalą pagardiname sviestu, petražolėmis, citinos sultimis. Patiekiame su ryžiais arba makaronais.