gallery

Juodųjų serbentų atsargos žiemai

Receptai ir patarimai

Šaldytos uogos

Natūraliai, ne trintas ir be cukraus užšaldytas uogas bet kada prireikus galėsite panaudoti įvairiems receptams. Pavyzdžiui, iš šaldytų (ar šviežių) juodųjų serbentų uogų galima pasigaminti padažo, tinkančio prie mėsos patiekalų.

Juodųjų serbentų padažas: Puodelį uogų su 1/2 puodelio cukraus ir keleto šaukštų vandens sutrinkite blenderiu. Įberkite šiek tiek malto cinamono ir atšaldykite šaldytuve. Šiame padaže galima pamarinuoti mėsą prieš kepant, ypač gardi bus antiena.

Džiovintos uogos

Juodųjų serbentų uogas galima džiovinti džiovykloje arba sausoje gerai vėdinamoje patalpoje. Džiovintas uogas galima naudoti kaip sveiką užkandį, sumaišyti su riešutais, dėti į įvairius kepinius (sausainius, keksiukus, pyragus) ar salotas, valgyti su jogurtu ar keletą uogų užplikius verdančiu vandeniu pasigaminti arbatos.

Džiovinti serbentų lapai

Arbatoms renkami sveiki ir chemikalais neapipurkšti juodųjų serbentų lapai. Džiovintų serbentų lapų arbatą padės apsisaugoti nuo peršalimo ligų, palengvina PMS ir menopauzės simptomus, padeda iš organizmo pašalinti toksinus, gerina apetitą.

Trintos uogos

Užšaldytos trintos juodųjų serbentų uogos su cukrumi ar medumi išlaikys visus vitaminus. Labai patogu taip paruoštas atsargas žiemai laikyti plastikiniuose buteliuose nuo mineralinio vandens. Butelį pasidėjus ant pjaustymo lentutės, galima atsipjauti tiek uogų, kiek vienu kartu suvartosite.

Juodųjų serbentų sultys

Šviežiai sunktos uogų sultys gali būti sunaudojamos nedelsiant. Ruošiant atsargas žiemai – uogų sunką teks virinti ir išpilstyti į sterilius butelius. Į sultis įdėjus daugiau cukraus, galima pasigaminti sirupo, kurį praskiedę vandeniu bet kada turėsite gaivinančio gėrimo.

Juodųjų serbentų džemas

Juodųjų serbentų uogose daug pektino, todėl šios uogienės natūraliai sutirštėja be papildomų tirštiklių. Serbentų uogienėms uogų ir cukraus paprastai taikomos proporcijos – 1:1. Taigi, puodeliui uogų prireiks tiek pat cukraus. Uogos užpilamos cukrumi ir šiek tiek vandens ir verdamos ant mažos ugnies apie 20-30 min. Prieš baigiant virti, įsunkiama šviežiai spaustų citrinų sulčių.

Norint pasigaminti skaidrių serbentų drebučių, apvirtų uogų odeles ir sėkleles reikia nukošti per sietelį. Gautą masę prieš sudedant į stiklainius, reikėtų dar keletą minučių pavirinti.

Juodųjų serbentų užpiltinė

Išvirus juodųjų serbentų drebučius likusias uogų odeles ir sėklytes galite užpilti degtine (ar brendžiu) – taip pasigaminsite kvapnaus likerio. Tamsioje vietoje užpiltinę laikykite apie mėnesį, po to nukoškite ir perpilkite į kitą butelį.

Įvairių uogų džemas

Juodieji serbentai vitaminais ir naudingomis medžiagomis papildys ir kitas vasaros uogas. Gardžią uogienę galima išsivirti iš vyšnių, braškių, juodųjų serbentų ir aviečių.

Iš vyšnių pašalinami kauliukai, švarūs ir nuo kotelių nuskabyti serbentai dedami į puodą, supilamos likusios švarios, perrinktos uogos ir užpilamos cukrumi (santykis: 1 kg uogų – 1 kg cukraus) bei šiek tiek vandens (kad apsemtų trečdalį uogų). Uogienė verdama apie 20-30 min nuolat pamaišant ir nugriebiant putas. Prieš baigiant virti įsunkiama šviežios citrinos sulčių, uogienė supilstoma į sterilius indelius ir laikoma vėsiai.

Juodųjų serbentų ir graikinių riešutų marmeladas

Juodųjų serbentų marmeladas su graikiniais riešutais

Gardų ir turtingą marmeladą, kvepiantį uogomis, apelsinų žievelėmis, su riešutų gabalėliais, galėsite patiekti su sūriais ar mėsos kepsniais.

Šiam skanėstui prireiks 2 puodelių juodųjų serbentų, 1/2 puodelio apelsinų žievelių cukatų, 1/2 puodelio  razinų, 1/2 puodelio graikinių riešutų ir puodelio cukraus. Uogas sudedame į puodą, užpilame šiek tiek vandens, kad apsemtų dugną ir užviriname.

Supilamas cukrus ir pamaišant verdame, kol uogos suminkštėja. Tuomet sudedami likę komponentai ir ant mažos ugnies verdame, kol marmeladas ima tirštėti. Galima patiekti dar šiltą arba užkonservuoti steriliuose stiklainiuose.