
Storapadė pica neatsiejama nuo vėjuotos Čikagos įvaizdžio
Teksto ir nuotraukų autorė Gabija Steponėnaitė
„Iškepti storapadę Čikagos picą trunka amžinybę ir kainuoja tiek pat, kiek pagaminti keturias Niujorko picas. Čikagos pica reikalauja pasiaukojimo“, – rašė amerikietis humoristas, rašytojas, aktorius ir prodiuseris Jimas Gaffiganas.
„Įveikęs vieną gabalą esi sotus, – tęsė komikas. – Ir turėtumei būti sotus, nes suvalgei apie kilogramą maisto. Antro gabalo niekuomet nereikėtų, bet pradėjęs nebegali sustoti. Laukimas, kol tavo pica bus iškepta, kursto entuziazmą ir lūkesčius, todėl vieno gabalo negana. Paprastas žmogus gali įveikti du gabalus, bet aš norėčiau įsivaizduoti esąs antžmogis.“
Čikagos picą vieni dievina, kiti nuo jos suka nosį. Dėl skonio nesiginčijama. Šis patiekalas neatsiejamas nuo vėjuoto didmiesčio įvaizdžio ir tradicijų. Miesto kulinarinio pasididžiavimo išskirtinis bruožas – dviejų centimetrų gylio tešlos padas. Čikagos pica kepama ne ant skardos, o giliose apvaliose ketaus keptuvėse.
Šio patiekalo istoriją pradėjo rašyti pirmieji emigrantai iš Neapolio – XIX amžiaus pabaigoje jie atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas ieškoti darbo fabrikuose. Ilgėdamiesi namų ir tradicinio maisto, italai Čikagoje ėmė kepti tradicines picas.
Prabėgus pusei amžiaus du vadybininkai – Ike’as Sewellas ir Ricas Riccardo – nusprendė sukurti amerikietišką itališkų picų variantą. 1943 metais jie atidarė iki šių dienų veikiančią „Pizzeria Uno“, kurioje čikagiečiams pasiūlė paragauti naujoviško patiekalo. Jų keptų picų padas buvo storas ir gilus, tad jos priminė sūrio, daržovių ir mėsos pyragą, užpiltą tirštu pomidorų padažu.
Neapolietiškos picos mėgėjai nieko panašaus nebuvo matę. Ir ne tik jie. Todėl labai greitai „Pizzeria Uno“ pica tapo ne tik mėgstamu italų imigrantų patiekalu, bet ir viso miesto pasididžiavimu.
Gaminant storapadę Čikagos picą pirmiausia į apvalią keptuvę pilama aliejaus – pica gražiai apskrus, bet neprisvils. Kai kurie meistrai ant keptuvės dugno dar pabarsto įvairių prieskonių. Keptuvių negalima plauti, jas dera tik išvalyti – taip išsaugomas unikalus skonis.
Čikagos picos tešla savita – tai mielinės ir biskvitinės tešlos hibridas. Tradiciškai į ją įmaišoma kukurūzų aliejaus. Be to, į tešlą gali būti dedama kukurūzų miltų ar manų kruopų – tuomet padas taps gelsvas it medus.
Lyginant su tradicinėmis picomis, storapadžių čikagietiškų picų ingredientai dedami atvirkštine tvarka. Į apvalią tešlos formą pirmiausia beriama sūrio, mėsos, daržovių ir tik tada pilama pomidorų padažo. Papildomai galima užberti žiupsnelį parmezano sūrio. Kadangi čikagietiška pica kepama mažiausiai pusvalandį, tokia tvarka sudėti ingredientai nesudega.
Vykstant Antrajam pasauliniam karui ir pokario metais, kai JAV maistas buvo normuojamas ir parduodamas pagal talonus, storapades picas įvertino daugybė namų šeimininkių. Į tešla išklotą keptuvės dugną jos sudėdavo įvairaus maisto likučius ir iškepdavo sotų patiekalą. Šaltais vakarais juo mėgaudavosi ir darbininkai, ir įstaigų darbuotojai.
Storapadė Čikagos pica kepama vidutiniškai 40 minučių. Restoranuose padavėjai įkaitusius geležinius indus atneša žnyplėmis, panašiomis į naudojamas stiklo pūtimui.
„Mieste daug picerijų, kepančių storapades picas, ir kiekviena jų turi savitų bruožų, visur tradicinis receptas kiek pakitęs“, – sako Seanas Asbra, jau daugiau kaip trisdešimt metų vadovaujantis „Pequod’s Pizza“.
„Mūsų picos garsėja sūrio pakraštėliais, nes, prieš pašaudami jas į krosnį, ant tešlos kraštų užbarstome mocarelos. Iškeptos picos atrodo tarsi kiek apsvilusios, bet apskrudęs sūris suteikia joms specifinio skonio“, – pasakoja jis.
Pasak S. Asbros, „Pequod’s Pizza“ gaminamų storapadžių picų užsisako įvairiausiuose Jungtinių Valstijų kampeliuose gyvenantys žmonės. Užsakymai klientams gabenami lėktuvais. Toks klientų lojalumas „Pequod’s Pizza“ gaminiams nėra atsitiktinis – ši picerija yra tarp penkių geriausių Jungtinėse Amerikos valstijose.
„Čikagietiška pica – komforto maistas. Jis dvelkia namų jaukumu ir kelia malonius prisiminimus“, – sako „Pequod’s Pizza“ generalinis direktorius.
Čikagos storapadės picos receptą rasite čia