Tortilijos – patiekalas per 30 min
Kai reikia idėjos greitai vakarienei – tortilijos su įvairiais įdarais vienas tų patiekalų, kurį galima pagaminti per pusvalandį.
Tortilijos su vištiena ir avokadais
Reikės:
4 tortilijų
2 virtos vištienos krūtinėlės, pagardintos druska, pipirais ir šaukšteliu garstyčių
100 g tarkuoto sūrio (tinka mocarela ar bet koks kitas fermentinis sūris)
1 avokado supjaustyo juostelėmis
2 šaukštų šviežių susmulkintų kalendrų (galima pakeisti petražolėmis)
4 šaukštų grietinės
1 šaukšto aliejaus
Virtą vištieną pagardiname prieskoniais, šaukštu garstyčių ir supjaustome mažais gabalėliais. Tortilijas patepame grietine, sudedame mėsos gabalėlius, avokadą, kalendras ir užbarstome tarkuotą sūrį. Tortilijas suvyniojame ir kepame keptuvėje su šiek tiek aliejaus iš abiejų pusių po 2-3 min, kol gražiai apskrus. Patiekiame karštas.
Receptas pagal www.omgchocolatedesserts.com
Tortilijos su paprikomis ir kukurūzais
Komponentai:
2 saldžiosios paprikos
skiltelė česnako
150 g pievagrybių
1 vidutinio svogūno
200 g tarkuoto sūrio (fermentinio arba mocarelos)
1 puodelio konservuotų kukurūzų
šiek tiek aliejaus
1 šaukštelio čili pipirų pastos (jei norite pasigaminti pikantiškesnių tortilijų)
Paprikas supjaustome juostelėmis, svogūną susmulkiname mažais kubeliais, grybus – plonais rėžiukais. Įkaitiname aliejų keptuvėje, įdedame smulkintą česnaką ir sudedame paprikas. Nuolat pamaišydami pakepiname, kol daržovės ima minkštėti, tuomet sudedame grybus, pakepiname dar keletą minučių ir sudedame kukurūzus. Įdarą pagardiname prieskoniais – juodaisiais pipirais, čili pasta ir nukaičiame.
Įdarą dedame ant tortilijų blynų (kad užsidengtų pusė blyno), užbarstome tarkuotą sūrį. Blynus perlenkiame per pusę ir dedame į keptuvę. Apkepame iš abiejų pusių ir patiekiame karštus.
Beje, tortilijas galima kepti kaip picų suvožtinius: ant vieno blyno paskleidžiamas įdaras ir ant viršaus dedamas antras blynas. Toks suvožtinis kepamas keptuvėje, o kad geriau susislėgtų, ir sūris abu blynus tvirčiau sulipdytų, galima juos kepant prislėgti tuščiu puodu. Taip iškeptas tortilijas prieš patiekiant supjaustome trikampiais kaip picą.
Tortilijų įdarui galima naudoti įvairius komponentus: apkeptus baklažanus, cukinijas, alyvuoges, kumpį, apkeptą faršą ir net plaktus keptus kiaušinius su mėgstamais ingredientais.
Kaip išsikepti tortilijų blynų namuose?
Išsikepti tortilijų blynus galima ir namuose. Tam tereikia tik miltų, vandens ir aliejaus.
Receptas:
3 puodelių miltų
1/3 puodelio aliejaus
1 puodelio šilto virinto vandens
1 šaukštelio druskos
Į virtuvinį kombainą supilami miltai, druska. Įjungus kombainą palaipsniui supilamas vanduo bei aliejus ir tešla plakama apie 1 min., kol susiformuoja vienas tešlos rutulys. Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve apie pusvalandį.
Tešlą galima išminkyti ir rankomis dideliame dubenyje.
Atvėsintą tešlą padaliname į rutuliukus ir iš kiekvieno iškočiojame po apvalų blyną. Kepame juos keptuvėje po keletą minučių iš kiekvienos pusės. Kepami blynai ima pūstis – tai normalu. Bekepant svarbu reguliuoti karštį, kad jos nesusviltų.
Tortilijos kepamos keptuvėse be riebalų, tam labiausiai tinka nesvylančios blynams skirtos keptuvės. Iškepti blynai laikomi pridengti virtuviniu rankšluosčiu, kol iškepsite visus. Nepanaudotas tortilijas galima laikyti sandariame maistui skirtame maišelyje apie 2-3 d. Arba juos galima užšaldyti.
Kukurūzų miltų tortilijos
Receptas
2 puodelių kvietinių miltų
1 puodelio kukurūzų miltų
1,5 puodelio šilto virinto vandens
1 šaukštelio druskos
Gaminimas – žr.receptą aukščiau.