
Uogų actas – kaip pasigaminti namuose?
Kvapnios uogos tinka ne tik uogienėms virti. Iš įvairių uogų: juodųjų serbentų, aviečių, braškių, vyšnių (kauliukų) galima pasigaminti ypač kvapnaus acto, kurį visus metus galima naudoti mėsos patiekalams, salotoms ir padažams pagardinti.
Pasigaminti namuose uogų acto labai paprasta, tam tereikia stiklinės švarių uogų, cukraus ir kokybiško vynuogių arba obuolių acto.
Kaip gaminti:
Uogas nuvalome, jei reikia nuplauname ir gerai nudžioviname. Sudedame į indą ar puodą. Jei naudojame juoduosius serbentus ar avietes, jas šiek tiek sutraiškome šakute, kad atsirastų sulčių. Vyšnių actui gaminti tinka ir kauliukai. Ant uogų supilame actą ir uždengtą indą paliekame pastovėti mažiausiai parą (galima laikyti ir ilgiau – 4-7 paras). 500 g uogų naudojame apie 300 ml acto ir apie 150 g cukraus.
Po fermentacijos etapo iš acto reikia pašalinti uogų išspaudas ar kauliukus. Tam geriausiai tiks tankus sietelis arba drobinis sūrmaišis. Nukoštą actą supilame į puodą, suberiame tamsų cukrų ir ant lėtos ugnies užviriname nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Actą išpilstome į sterilizuotus butelius ir laikome tamsioje vietoje. Taip pagamintą uogų actą galima naudoti apie metus.