gallery

Kaip panaudoti rožių žiedlapius virtuvėje ir grožio procedūroms?

 

 

 

 

 

 

 

Vidurvasarį – pats rožių žydėjimas. Keletas idėjų kaip galima kvapnius žiedlapius panaudoti ne tik grožio procedūroms, bet ir virtuvėje.

 

Šiam tikslui tinka chemikalais nenupurkštos rožės arba laukinės erškėtrožės. Jokiu būdu maistui ar grožio kaukėms nenaudokite parduotuvėje pirktų gėlių – jos visos apdorotos pesticidais. Rožių žiedlapius būtina prieš naudojimą nuplauti, kad juose neliktų žemių ar vabaliukų.

 

 

Rožių medus

Pasigaminti kvapnaus rožių medaus, koks populiarus Graikijoje, visai paprasta. Grūstuvėje sutrinkite švarius rožių žiedlapius ir įmaišykite į šviežio medaus indelį.

Rožių arbata

Rožių arba erškėtrožių žiedlapių galima pasidžiovinti ir įmaišyti į savo mėgstamą žaliąją ar juodąją arbatą.

Rožių actas

Kvapnaus acto, kuris tiks salotoms pagardinti, galite pasigaminti užpylę rožių žiedlapius vynuogių actu. Leiskite keletą savaičių atomatui išsiskleisti. Maždaug po 3 savaičių actą salotoms galėsite naudoti, tačiau prieš tai jį perpilkite į kitą indą ir nukoškite žiedlapius. Rožių žiedlapių ir obuolių acto užpiltinę vietoj toniko galima naudoti ir grožio procedūroms.

Kvapnūs rožių maišeliai

Džiovintus rožių žiedlapius galima sudėti į mažus drobinius maišelius ir laikyti spintose šalia drabužių, patalynės ar rankšluosčių.

Rožių žiedlapiai – kepiniams

Šviežius rožių žiedlapius galima naudoti kepiniams papuošti, dėti į uogų, pavyzdžiui, serbentų, uogienes, pagardinti stalo vandenį.

Rožių žiedlapių vonios druska

Pasigaminkite vonios druską su kvapniais rožių žiedlapiais. Užsukamame indelyje sluoksniais supilkite jūros druską ir rožių žiedlapius. Užsukite indelį ir keletą dienų leiskite kvapamas išsiskliesti.

Rožių cukrus

Tokiu pat būdu galima pasigaminti ir rožių cukraus, kurį galėsite naudoti kepiniams, uogienėms ar arbatai paskaninti.

Rožių žiedlapių uogienė

Šiam skanėstui, kuris savo konsistencija primena, želė, prireiks 3 puodelių žiedlapių, nuplautų ir nusausintų (prieš gaminant uogienę rekomenduojama žirklėmis nukirpti baltąją žiedlapio dalį, kuri turi kartumo), 2 puodelių vandens, 10 g. pektino miltelių (arba uogienių tirštiklio mišinio), vienos citrinos sulčių, 2, 5 stiklinės cukraus. Puode užvirinamas vanduo ir sudedami žiedlapiai. Puodas nukaičiamas ir uždengtas palaikomas apie 30 min. Žiedlapiai išimami kiaurasamčiu, supilamas cukrus, citrinų sultys ir skystis užvirinamas. Jei norite, kad uogienė būtų sodresnio aromato, galite įpilti šaukštelį rožių vandens. Uogienei keletą minučių leidžiama pavirti ir tuomet supilamas tirštiklis, maišant želė pakaitinama apie 2 min., kol įgaus norimą tirštumą. Jei norite, kad rožių uogienė būtų tirštesnė, pavirinkite ją ant mažos ugnies keletą minučių ilgiau. Rožių žiedlapių uogienė laikoma steriliuose užsukamuose indeliuose vėsioje vietoje (tinka naudoti apie 6 mėn.).

Rožių žiedlapiais galima pagardinti ir baltųjų arba raudonųjų serbentų uogienes. Receptą rasite čia

Rožių skonio saldainiai guminukai

Iš tirštesnės rožių žiedlapių želė (žr. Rožių žiedlapių uogienės receptą) galite pasigaminti saldainių – ką tik virtą ir kiek atvėsusią masę supilstykite į saldainių formeles ir leiskite visai sustingti. Saldainiams prireiks tirštesnės konsistencijos želė, tad virdami galite šiek tiek daugiau įdėti uogienių tirštiklio. Pabarstę saldainius cukraus pudra galėsite mėgautis namie gamintais turškiškais delikatesais.

Rožių žiedlapių ir jogurto kaukė veidui

Rožės nuo senų laikų naudojamos kosmetikoje. Iš saujos šviežių grūstuve sutrintų žiedlapių, šaukšto natūralaus jogurto ir šaukštelio medaus galite pasigaminti veido kaukę. Riebiai odai tiks jei į šį mišinį įsunksite šiek tiek citrinos sulčių. Užtepkite kaukę ant švarios veido ir kaklo odos ir po 15 min nuplaukite drungnu vandeniu.

Rožių vandens ir molio kaukė

Rožių vandens galima pasigaminti distiliavimo būdu – į verdantį puodą ant pakylos (pvz., plokščio akmens) pastačius indą su rožių žiedlapiais, užpiltais distiliuotu vandeniu ar natūraliu minerariniu vandeniu), o verdantį puodą uždengus apverstu dangčiu. Nuo šio dangčio nutekantys garai ir yra rožių vanduo.

Tačiau jei šis ilgai trunkantis procesas atrodys per daug sudėtingas, galima rožių žiedlapius užpilti karštu virintu natūraliu mineraliniu vandeniu ir palikti uždengtą indą keletui dienų. Gautą rožių vandenį galima naudoti veido kaukėms su baltuoju moliu ir keletu lašų avokadų aliejaus pasigaminti.