gallery

Tradiciniai Kūčių patiekalai

Mieliniai pyragėliai su grybais

 

Įdarui:
Stiklinės džiovintų baravykų (tinka ir šaldyti), svogūnas, druskos, pipirų pagal skonį.

Džiovinti grybai išmirkomi apie valandą, kol išbrinks ir smulkiai sukapojami. Smulkiai supjaustytas svogūnas pakepinamas aliejuje ir sudedami grybai. Įdaras keletą minučių pakepinamas ir paliekamas ataušti.

Tešlai:
4 stiklinės miltų, stiklinė vandens, 15-20 g. mielių, šaukštas cukraus, šiek tiek druskos, 2 šaukštai grietinės.

Mielės ištirpinamos šiltame vandenyje, įdedamas cukrus, druska, suberiama stiklinė miltų ir leidžiama mielėms iškilti. Iškilusi tešla išmaišoma, sudedama grietinė, likę miltai ir vėl leidžiama pakilti. Antrą kartą iškilusi tešla minkoma, kol nebelips prie rankų (jei trūksta, įberiama dar šiek tiek miltų). Tešla padalinama į keletą gabalų ir rankomis suformuojami pailgi dešros storio voleliai ir juos supjaustome vienodais gabalėliais. Iš jų formuojami apvalūs rutuliukai ir dedamas grybų įdaras. Pyragėlių kraštai užspaudažiami ir užsukami kaip virtinukų. Verdama įkaitintame aliejuje po 2-3 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai paruduos. Tinka prie visų Kūčių mišrainių vietoj duonos.

mieliniai pyrageliai_Fotor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keptos silkės

Patiekalui reikės:

2 silkių, 0,5 stiklinės džiūvėsėlių, aliejaus kepimui

Silkė išmirkoma ir, išėmus kaulą, perpjaunama išilgai per pusę, pavoliojama į džiūvėsėlius ir kepama iš abiejų pusių.

Pagardai silkei ir keptai žuviai

 

Obuolių ir svogūnų “patalai”

silke su morkom

2 rūgštūs obuoliai,
 2 svogūnai,

šaukštas lukštentų moliūgų sėklų,
 aliejaus,

cinamono žiupsnelio, maltų pipirų,

druskos.

Svogūnai supjaustomi pusžiedžiais ir pakepinami keptuvėje su šiek tiek aliejaus, druska ir pipirais. Obuoliai nulupami ir supjaustomi siauromis juostelėmis, pašlakstomi citinų sultims, kad nepajuoduotų ir pakepinami keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Pagardinami cinamonu. Sveogūnai ir obuoliai sumaišomi ir paliekami atvėsti.

Sausoje keptuvėje atsargaiai paskrudinamos moliūgų sėklos. Jomis pabarstomas patiekalas prieš tiekiant į stalą. Paruoštą pagardą dedame ant paruoštos silkės gabalėlių arba keptos žuvies.

Obuolių, morkų ir razinų (spanguolių)  pagardas

2 rūgštūs obuoliai,
 2 svogūnai,
 2 vidutinės morkos

pusės stiklinės razinų (arba džiovintų spanguolių) , aliejaus,
 cinamono žiupsnelio, maltų pipirų,
 druskos

Razinos užpilamos karštu virintu vandeniu ir paliekamos išbrinkti. Nuskustos morkos ir nulupti obuoliai sutarkuojami burokine tarka.

Svogūnai supjaustomo mažais kubeliais ir pakepinami keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Į keptuvę sudedamos tarkuotos morkos, sumaišomos su svogūnais ir keletą minučių pakepinama; sudedami obuoliai ir dar keletą minučių viskas pakepinama. Pagardinama druska ir pipirais. Baigus kepti sudedamos mirkytos ir nusunktos razinos. Pagardas išmaišomas ir paliekamas ataušti. Tinka prie silkės bei žuvies.

Burokėlių ir pupelių mišrainė

Ingredientai:

2-3 virti vidutinio dydžio burokėliai, 2-3 virtos bulvės,

1-2 rauginti agurkai,
 1 stiklinė virtų pupelių,

1 svogūnas,
 4-5 šaukštai aliejaus,
 druskos,
 maltų pipirų,
 citrinos rūgšties.

Pupeles užpilame vandeniu ir pamirkome, kol išbrinks ir išvedame pasūdytame vandenuje. Burokėlius ir bulves supjaustome kubeliais, raugintus agurkus – smulkiais gabalėliais. Svogūną susmulkiname ir pekepiname su aliejuje. Visus komponentus sumaišome dubenyje, paskaniname druska ir pipirais, pašlakstome alyvuogių aliejumi.

Spanguolių kisielius

1 l vandens, stiklinės spanguolių (šaldytų), pusė stiklinės cukraus, 1,5 šaukšto krakmolo, pusės šaukštelio cinamono.

Užvirinama stiklinė vandens ir sudedamos nuplautos spanguolės, supilamas cukrus, cinamonas. Pamaišant uogos apverdamos apie 10 min., supilamas likęs vanduo. Krakmolas ištirpinamas pusėje stiklinės vandens ir maišant supilamas į verdantį vandenį. Gėrimas pakaitinamas, tačiau neužvirinamas. Ataušintas nukošiamas ir patiekiamas.

Menkė garstyčių padaže

800 g menkės file, 1 citrinos sulčių, 1 šaukšto miltų, 2 šaukštai sviesto, 1,5 puodelio pieno, 1 šaukšto pjaustytų petražolių, 1 šaukštelio raudonųjų pipirų, 1 šaukšto garstyčių.
Filė supjaustoma gabaliukais ir apšlakstoma citrinų sultimis, pabarstoma druska ir pipirais. Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir paskrudinami miltai, maišant iš lėto supilamas pienas ir pavirinama, kol padažas ims tirštėti. Sudedamos garstyčios. Į kepimo skardą sudedami žuvies gabalėliai, užpilamas padažas ir apdedama sviesto drožlėmis. Žuvis kepama įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. 200 C temperatūroje.