gallery

Saldžių bulvių pyragas

Batatų pyragas

Pagal Baltųjų rūmų virtuvės šefės receptą

Pasak JAV prezidento virtuvės šefės Pacia Komeford, saldžių bulvių pyragas su traškiu morengu –  mėgstamiausias  B.Obamos patiekalas. Ko gero, išradingos šeimininkės, neturėdamos po ranka saldžiųjų bulvių, ras jas kuo pakeisti. Savo skonio savybėmis joms labai artimas būtų paprastas lietuviškas moliūgas, kurių sezonas ką tik prasidėjo. Pamėginkite ir eksperimentuokite!

Įdarui: 3 saldžios bulvės (batatai), 4 cinamono lazdelės, 5 žvaigždainyžiai, 1 apelsinas, padalintas į keturias dalis, 2 š. tirpinto sviesto.

Beje, taip keptas saldžias bulves galima pasigaminti kaip atskirą patiekalą.

Tešlai: puodelio sviesto, pusės puodelio cukraus, 1 š. druskos,1š. vanilės, 1 š. tarkuotos citrinos žievelės, 2 tryniai, 2,5 puodelio miltų.

Kremui: 3 puodeliai grietinės, 4 kiaušiniai, 1 š. vanilinio cukraus, 2 š. cinamono, pusės šaukštelio tarkuoto muškato, pusės šaukštelio druskos.

Tešlai išmaišomas cukrus su sviestu, sudedami sausi produktai ir vėl išmaišoma. Sudedama vanilė, tarkuota citrinos žievelė ir tryniai. Tešla suminkoma į rutulį ir padedama į šaldytuvą pusvalandžiui. Tešla iškočiojama, įklojama į tortinę, kurioje kepsime, o jos  viršus užklojamas sviestiniu popieriumi ir užpilamas pupelėmis, kad neleistų kepiniui iškilti. Kepame orkaitėje apie 12 min 180 laipsnių temperatūroje. Iškeptai tešlai leidžiame atvėsti.

Saldžias bulves su visais kitais kvapniais komponentais pašauname į orkaitę (180 laipsnių), kol suminkštės. Keptas bulves atvėsiname, išskobiame minkštimą ir sudedame į dubenį. Kol keps bulvės, pasigaminame kremą: grietinę, kiaušinius ir likusius komponentus išmaišome ir sudedame į atvėsintą bulvių piure. Šį mišinį dedame ant iškepto pyrago pagrindo ir vėl šauname į orkaitę maždaug 35 min. Pyrago viršų pagardinsime morengu, kurį pasigaminsime iš 3 kiaušinių baltymų ir 2 šaukštų medaus (medų reikia ištirpinti, kad būtų skystas). Baltymus išplakame iki standžių putų ir įmaišome medų. Morengą supilame ant baigiančio kepti pyrago. Kepame orkaitėje, kol morengas gražiai apskrus.  Baltųjų rūmų virtuvės šefės vištienos, ryžių ir krevečių patiekalo receptas.

batatu pyragas
Batatų pyragas skanus ir šiltas su ledais, ir atvėsęs. Namų šeimininkės foto.