gallery

Veršienos kepenėlės: gurmaniški receptai

Veršiuko kepenėlės – tikras delikatesas, tačiau, kad iš jų pagamintas patiekalas tiesiog tirptų burnoje, reikia žinoti keletą svarbių dalykų. Žinoma, svarbiausia – kepenėlių kokybė. Kuo jaunesnis veršiukas, tuo subtilesnis ir švelnesnis kepenėlių skonis.

Šviežias kepenėles neretai šeimininkės laiko parą ar bent keletą valandų užpiltas pienu, tikintis pašalinti jų kartoką skonį. Ši procedūra nėra būtina, nebent nesate tikri dėl kepenėlių kokybės ir įtariate, kad mėsininkas vietoj veršienos kepenėlių „pakišo“ pagyvenusio jaučio.

Prieš gaminant kepenėles reikia pašalinti visas stemples, riebalus ir jas gaubiančias plėveles. Ir svarbiausias momentas – kepenėlės kepamos labai trumpai – max. 4 min iš kiekvienos pusės. Tuomet jos bus traškia plutele, minkštos, sultingos ir rausvu vidumi – tiesiog tirpstančios burnoje.

Keptos kepenėlės su svogūnais

Šiuo klasikiniu būdu pagamintos kepenėlės atskleis tikrą natūralų jų skonį.

Reikės:
Veršiuko kepenėlių
Pusės citrinos sulčių
2-3 svogūnų supjaustytų pusžiedžiais
Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Paruoštas, nuvalytas kepenėles supjaustome kepsneliais, apšlakstome šiek tiek citrinų sultimis ir apvoliojame miltuose (tinka paprasti kvietiniai miltai). Kepame įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek lydyto sviesto ne ilgiau kaip po 4 min iš abiejų pusių. Kepant pagardiname kepsnius druska ir pipirais pagal skonį.

Iškeptus kepsnius sudedame į pašildytą dubenį. Keptuvėje su sviestu apkepame svogūnus, kol gražiai pagels. Veršienos kepenėles dedame į lėkštes, ant viršaus – dedame keptų svogūnų. Prie jų tinka bulvių košė ir burokėlių salotos.

Veršienos kepenėlės su rokforo sūriu ir skaldytais riešutais pagardintu sviestu

Kepenėlės su rokforo sūriu ir riešutais pagardntu sviestu

Jei norisi dar išraiškingesnio patiekalo – kepkite veršienos kepenėles armanjake ir patiekite  su rokforo sūriu pagardintu sviestu. Pasiruoškite jį iš anksto, prieš kepant kepsnius.

Reikės:
100 g sviesto
50 g rokforo sūrio
šaukšto skaldytų lazdyno riešutų
skiltelės česnako

Roforo sūrį sutriname šakute, įspaudžiame česnako skiltelę, sudedame minkštą sviestą ir riešutus. Viską gerai sumaišome ir suvyniojame į maistinę plėvelę, suformavę pailgą ritinį. Paruoštą sviestą palaikome šaldytuve, kad sustingtų.

Kepenėlių kepsniams kepti prireiks apie 50 ml armanjako (galima pakeisti brendžiu) ir kelių šaukštų veršienos sultinio.

Kepenėles kepame keptuvėje su šiek tiek lydyto sviesto apie 2-3 min iš abiejų pusių. Tuomet supilamas armanjakas ir sultinys. Leidžiame padažui užvirti (10-15 sekundžių) ir kepsniai paruošti!

Ant keptų veršienos kepenėlių kepsnelių dedame po greižinėlį paruošto sviesto ir patiekiame su bulvių koše.

Kepenėlės švelniame garstyčių padaže

Šis receptas tiems, kas mėgstate kepsnius su gurmaniškais padažais.

Padažui reikės:

50 g. sviesto
2 šalotų (mažų svogūnėlių)
šaukšto konjako
50 g grietinėlės
Dižono garstyčių 2-3 šaukštų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Šviežių smulkintų petražolių

Gaminimas

Kepenėles apkepame keptuvėje su lydytu sviestu po 2-3 min iš abiejų pusių, kol kepa – pagardiname druska ir pipirais. Atidedame į šiltą dubenį.

Keptuvėje su sviestu pakepiname smulkintus šalotus, kol pagels, supilame konjaką ir leidžiame užvirti. Tuomet supilame grietinėlę. Maišydami padažą pakaitiname apie 3-4 minutes, sudedame smulkintas petražoles. Keptuvę nukaičiame nuo ugnies ir įmaišome Dižono garstyčias. Keptuvę vėl užkaičiame, sudedame kepenėles ir pašildome – bet neleidžiame padažui užvirti. Dedame kepenėles į lėkštes, užpilame padažu ir patiekiame su mėgiamu garnyru.