gallery

Šventinis kumpis su traškia plutele

Burnoje tirpstantis kumpis – sukurs šventę bet kokia proga. Jo gaminimas – nėra labai sudėtingas, tačiau užimantis daug laiko. Pirmiausia, kumpis verdamas su prieskoninėmis žolelėmis ir daržovėmis. Po to, jam leidžiama atvėsti ir tik po to kepamas orkaitėje nuolat aplaistant jį glazūra, kuri ir suteikia kepsniui kvapnią ir traškią plutelę.

Prie šio kumpio tiks virtų bulvių skiltelės apskrudintos orkaitėje ir virti bei orkaitėje su smulkintais migdolais apkepinti brokoliai.

Reikės

Kiaulienos kumpio su kaulu ir oda
1 morkos
2 svogūnų (galima pakeisti poru)
skiltelės česnako
lauro lapo,
keleto gvazdikėlių ir juodųjų pipirų žirnelių
žolelių (čiobrelio ar petražolių šakelės)
2 šaukštų druskos

Glazūrai reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
100 g medaus
100 g garstyčių
2 šaukštų Modenos balzaminio acto (ir jei turite – šlakelio vyšnių sirupo)

Kumpis aprišame virvele, kad virdamas išlaikytų formą ir išliktų sultingas. Dedame į puodą, sudedame visas prieskonines žoleles ir daržoves, užpilam vandeniu ir verdama ant nedidelės ugnies apie 2-3 val. Nuolat patikriname, kad neišgaruotų vanduo (reikia, kad jis semtų kumpį).

Baigus virti paliekame kumpį puode atvėsti iki maždaug 50 C.

Per tą laiką pasigaminame glazūrą: sumaišome medų, balzaminį actą ir garstyčias dubenyje. Kumpį dedame į kepimo skardą, nuimame virvelę ir aštriu peiliu padarome rombo formos įpjovas (maždaug 1 cm gylio).

Tolygiai apšlakstome kumpį paruošta glazūra. Kepame orkaitėje 180 C apie 30 -40 min. Maždaug kas 10 minučių kumpį pašlakstome glazūra, kas susiformuotų graži traški plutelė. Baigus kepti paliekame kumpį išjungtoje orkaitėje dar 10 minučių ir tuomet supjaustome plonais griežinėliais, perkeliame į serviravimo lėkštę ir patiekiame.