gallery

Šventinis burnoje tirpstantis kiaulienos kumpis

Bet kokia diena virs švente, jei patieksite burnoje tirpstantį kumpį traškia, medaus bei ananasų sulčių glaisto plutele.

Šiam patiekalui pagaminti reikės nemažai laiko, tad jei planuojate kumpį patiekti pietums, išvirkite jį iš vakaro. Kitą dieną beliks jį apkepti orkaitėje su nuostabaus skonio ananasų sulčių ir medaus glaistu.

Reikės:

kiaulienos kumpio su kaulu

gvazdikėlių saujelės

didelės morkos

poro

kelių lauro lapelių

Glaistui

stiklinės ananasų sulčių

4 šaukštų medaus

100 g sviesto

5 šaukštų rudojo cukraus

Gaminimas

Kumpį įvyniojame į kepimo „rankovę“ ir visą kepsnį aprišame siūlu, kad rankovė priglustų ir verdant neišsipūstų. Dedame į didelį puodą, užpilame šaltu vandeniu, kad apsemtų visą kumpį. Sudedame stambiai supjaustytą morką, porą, lauro laupus ir verdame ant nedidelės liepsnos apie 2 val.

Virtą atvėsusį kumpį išimame iš kepimo rankovės, jo paviršiuje peiliu padarome rombo formos įpjovų ir prismaigstome gvazdikėlių.

Kumpį dedame į kepimo skardą, supilame ananasų sultis. Kumpį uždengiame dviem sluoksniais kepimo popieriaus ir pašauname į 180 C orkaitę 15 minučių.

O tuo metu padarome glazūrą: puode ištirpiname sviestą, dedame medų, cukrų ir leidžiame 2 min pavirti, kol cukrus ištirps. Paliekame glaistą ant mažos ugnies dar keletui minučių, kad sutirštėtų.

Paruoštą glaistą paliekame šiek tiek atvėsti. Ištraukiame iš orkaitės kumpį ir užpilame ant jo trečdalį glaisto, paskirstydami jį tolygiai šepetėliu. Kepsnį vėl pašauname 15 min. Šią procedūrą pakartojame dar keletą kartų, kol sunaudojame visą glaistą. Kumpis turėtų įgauti tamsią aukso spalvą, o jo luobelė tapti traški. Jei taip nenutiko – įjunkite grilio funkciją ir pakepkite kumpį dar keletą minučių.

Iš orkaitės ištrauktą kumpį dar palaikykite apie 10 min kambario temperatūroje, o tuomet supjaustykite plonomis riekelėmis ir patiekite.