gallery

Švediški mėsos kukuliai

Maži mėsos kukuliai – garsiausias švedų virtuvės patiekalas, apie kurį žino net vaikai, skaitę istoriją apie Karlsoną ir Mažylį.

Šis mėsos patiekalas turi daug variacijų ir gali būti gaminamas ne tik iš jautienos ir kliaulienos faršo mišinio, bet ir kitos rūšies mėsos: veršienos-kiaulienos. Šį kartą siūlome pasigaminti kalakutienos kukulių.

Patiekalui reikės:

0,5 kg kalakutienos šlaunelių mėsos faršo
2 skiltelių česnako
1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
1 kiaušinio
1 puodelio vištienos sultinio (gali būti iš kubelio), arba tiek pat grietinėlės
0,5 puodelio džiūvėselių
juodųjų pipirų žiupsnelio
pusės šaukštelio tarkuoto muškato
pusės šaukšetio garstyčių miltelių
keleto šauikštų alyvuogių aliejaus kepimui

Gaminimas:

Džiūvėselius užpilame sultiniu (arba grietinėle), leidžiame keletą minučių išmirkti ir sumaišome su faršu. Mėsą pagardiname prieskoniais, suformuojame nedidelius kukulius (tai galima daryti ir ledams skirtu šaukštu, tuomet visu kukuliai bus vienodo dydžio) ir iš visų pusių apkepame įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai apskrus ir sudedame į puodą.

Mėsos kukulius taip pat galima kepti orkaitėje – sudėkite juos į kepimo skardą pašlakstytą aliejumi ir kepkite apie 40 min. 220 C karščio orkaitėje.

Padažas:
1 šaukštelio Dižono garstyčių
1 šaukštelio Vorčesterio padažo
2 šaukštelių miltų
1,5 stiklinės sultinio
šiek tiek druskos ir pipirų
(jei mėgstate aštriau – į padažą galite įdėti 1 šaukštelį smulkintų Kajeno paprikų)
2 šaukštų sviesto
šaukšto grietinės

3 šaukštelių šviežių smulkintų petražolių

Gaminimas:

Gilioje keptuvėje ištirpiname sviestą ir supilame miltus. Pakepiname juos keletą minučių, kols įgis šviesiai rusvą spalvą. Nuolat maišant supilamas sultinys ir vis tebemaišant leidžiame padažui užvirti ant lėtos ugnies. Įpilamas Vorčesterio padažas, garstyčios ir grietinė. Sudedame mėsos kukulius ir patroškiname apie 7-10 min. Prieš patiekiant pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Švediški kukuliai ypač tinka su bulvių koše bei burokėlių salotomis.