gallery

Shakshuka – žydiška kiaušinienė pusryčiams

Ši žydiška kiaušinienė kepama aštriame pomidorų padaže ir pagardinta fetos ar haloumi sūriu – tradicinis pusryčių patiekalas Izraelyje. Šio ašaras spaudžiančio daržovių ragu receptas ir pavadinimas, atkeliavo iš berberų – Šiaurės Afrikos genčių, kurios troškinį su kiaušiniais gamindavo dar ir su mėsa. Žydiškame variante mėsos nebeliko, tačiau ši pusryčių kiaušinienė Izraelyje laikoma vertingu dienos startu, nes joje gausu baltymų, o pomidoruose ir kituose troškiniui naudojamuose komponentuose gausu antioksidantų ir naudingų vitaminų.

Reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 jalapeno pipirų, išimtomis sėklytėmis ir smulkiai supjaustytų
1 mažas geltonas svogūnas, smulkiai supjaustyto
skiltelės česnako, susmulkinto
1 šaukštelio kmynų
1 šaukštelio rūkytos paprikos
400 g konservuotų pomidorų be odelių
druskos pagal skonį
keleto gabalėlių haloumi arba fetos sūrio (nebūtina)
6 kiaušinių
smulkintų petražolių papuošimui

Gaminimas

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname smulkintą svogūną kol gražiai pagels, sudedame smulkintą česnaką, kmynus ir jelapeno pipirą. Dar keletą minučių pakepiname. Sudedame smulkintus pomidorus, pagardiname druska ir ant vidutinės ugnies leidžiame padažui pavirti apie 10-15 min.

Į padažą sudedame sūrį (jei naudojame) ir po vieną įmušame kiaušinius. Kepame apie keletą minučių, pabarstome petražolėmis ar kitomis mėgiamomis žolelėmis ir patiekiame su šviežia duona.