gallery

Šermukšnių uogų ir slyvų čatnis

Rudenį užderėjusių slyvų derlių galima panaudoti ne tik uogienėms, bet ir  gardžiam čatniui su šermukšnių uogomis, imbieru ir šiek tiek čili. Šaltais rudens ir žiemos vakarais juo galėsite pasigardinti sūrį ar mėsos kepsnį. 

Reikės:

300 g šermukšnių uogų
1 kg slyvų
Čili pipiro (galite naudoti visą ar tik dalį – kiek galite pakelti aštrumą)
1 svogūno smulkinto
2 česnako skiltelių
1 valg. šaukšto šviežio imbiero smulkinto
2 šaukštų garstyčių sėklų
2 šaukštų kario
1/2 stiklinės obuolių acto
200 g cukraus
100 ml vandens

Šermukšnių uogas atidžiai perrinkite, kad neliktų pajuodusių ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Palikite nudžiūti  ant popierinio rankšluosčio.
Nuplautas slyvas padalinkite į 4 dalis, išimkite kauliukus.
Susmulkinkite čili pipirą, česnaką, svogūną. Į puodą įpilkite 100 ml vandens, supilkite actą, cukrų ir užvirkite. Sudėkite slyvas, uogas ir likusius komponentus. Ant lėtos ugnies virkite čatnį apie 30 min. Sudėkite į sterilizuotus stiklinius indelius ir laikykite vėsiai.

Kaip ir daugelio čatnių – šio skonis geriausiai atsiskleis maždaug po poros savaičių.

Beje, šermukšnio uogos turi antibakterinių savybių, tad jų galite dėti ir į daugelį kitų žiemai ruošiamų „konfitiūrų“ – galėsite būti tikri, kad stiklainių dangteliai „nenušaudys“!