Rožių žiedlapių uogienė
Šiam skanėstui, kuris savo konsistencija primena, želė, prireiks 3 puodelių žiedlapių, nuplautų ir nusausintų (prieš gaminant uogienę rekomenduojama žirklėmis nukirpti baltąją žiedlapio dalį, kuri turi kartumo), 2 puodelių vandens, 10 g. pektino miltelių (arba uogienių tirštiklio mišinio), vienos citrinos sulčių, 2, 5 stiklinės cukraus.
Puode užvirinamas vanduo ir sudedami žiedlapiai. Puodas nukaičiamas ir uždengtas palaikomas apie 30 min. Žiedlapiai išimami kiaurasamčiu, supilamas cukrus, citrinų sultys ir skystis užvirinamas. Jei norite, kad uogienė būtų sodresnio aromato, galite įpilti šaukštelį rožių vandens.
Uogienei keletą minučių leidžiama pavirti ir tuomet supilamas tirštiklis, maišant pakaitinama apie 2 min., kol uogienė įgaus norimą tirštumą. Jei norite, kad rožių uogienė būtų tirštesnė, pavirinkite ją ant mažos ugnies keletą minučių ilgiau.
Rožių žiedlapių uogienė laikoma steriliuose užsukamuose indeliuose vėsioje vietoje (tinka naudoti apie 6 mėn.).
Rožių skonio saldainiai guminukai
Iš tirštesnės rožių žiedlapių želė (žr. uogienės receptą aukščiau) galite pasigaminti saldainių – ką tik virtą ir kiek atvėsusią masę supilstykite į saldainių formeles ir leiskite visai sustingti. Saldainiams prireiks tirštesnės konsistencijos želė, tad virdami galite šiek tiek daugiau įdėti uogienių tirštiklio. Išėmus saldainius iš formalių ir pabarstę juos cukraus pudra galėsite mėgautis namie gamintais turškiškais delikatesais.