gallery

Rožių ir serbentų uogienė

Rožių žiedlapiai nuo seno naudojami virtuvėje. Kvapnių rožių žiedlapiai suteikia ypatingo aromato uogienėms, jais taip pat galima pagardinti įvairius kepinius. Pamėginkite ruošdamos atsargas žiemai uogienėms suteikti dar daugiau paslaptingų vasaros kvapų ir skonio.

Gaminimui tiks tik ekologiškos, chemikalais neapdorotos rožės. Jokiu būdu nenaudokite gėlių pirktų parduotuvėje. Nuskabytus šviežius žiedlapius prieš gaminant nuplaukite. Nenaudokite suvytusių, parudavusių, žiedlapių. Virtuvėje tinka naudoti įvairios aromatingos rožės ir laukinės erškėtrožės.

 

 Rožių žiedlapių ir serbentų uogienė

Serbentai turi daug pektino, todėl iš jų gaminamos uogienės gražiai sustingsta ir primena drebučius. Šiai uogienei gaminti galima naudoti baltuosius ar raudonuosius serbentus.
Nuo kotelių nuskabytus serbentus sudėkite į storadugnį puodą, užpilkite vandens, kad iki pusės apsemtų uogas, įdėkite cukraus – jo reikės maždaug pusės tiek, kiek turite uogų (pvz., 1 L uogų – 0,5 L cukraus) ir virkite, kol uogos taps skaidrios ir nugaruos maždaug pusė skysčio (apie 30 – 40 min.)
Virtą uogienę supilkite į sietelį, įstatytą į dubenį ir šaukštu trinkite, kol iš uogų liks tik odelės ir sėklytės. Nukoštąa uogienė užkaičiama ant mažos ugnies, sudedama sauja švariai nuplautų rožių žiedlapių ir pakaitinama apie 5-7 min. Uogienė išpilstoma į sterilius indelius ir laikoma vėsiai apie 6 mėn.