gallery

Patiekalai švenčių stalui: įdaryta lydeka

 

1,5 kg lydekos, 150 g. pyrago, 50-100 g. sviesto, 1-3 svogūnai, 1-3 kiaušiniai, 1-2 morkos, petražolių, poro, saliero, 0,5 stiklinės manų kruopų, 150 g. grietinėlės, šaukštas druskos.

Gaminimas:

Lydeka nuplaunama, įpjaunama skersai pakaklės, aštriu peiliu įpjaunamas pilvas ir išimami viduriai. Tuomet atsargiai peilio pagalba nuimama žuvies oda kartu su uodegos ir šoniniais pelekais. Žuvies mėsa nuimama nuo kaulo ir smulkiai sumalama. Sudedami prieskoniai, mirkytas pyragas, smulkintas svogūnas, poras, petražolės, tarkuotos morkos ir salieras, kiaušinių tryniai. Manų kruopos užpilamos greitinėle ir išmaišomos. Kiaušinių baltymai išplakami iki putų ir įmaišoma į žuvies masės įdarą, sudedamos manų kruopos. Paragaukite įdarą, ar netrūksta druskos, pipirų.

Paruoštas įdaras sukrečiamas į lydekos odą, žuvies pilvas susegamas mediniais smeigtukais, kad neišbėgtų įdaras. Paruošta kepimui žuvis dedama į kepimo maišą ir kepama orkaitėje apie 1-1,5 val. 200 C temperatūroje.

Įdarytą lydeką galima ir virti. Nuoviras taps puikiais drebučiais. Paruoštą žuvį reikia suvynioti į marlę ir virti pasūdytame vandenyje, į puodą įdedama lauro lapų, pipirų, keletas skustų morkų, saliero gabalėlis. Lydeka verdama apie valandą ir paliekama ataušti puode, kuriame virė. Atvėsusi žuvis atsargiai išvyniojama ir dedama į serviravimo lėkštę bei apipilama drebučiais. Daržovės, kurios virė kartu, gali būti naudojamos žuvies papuošimui.

Tokiu būdu galima įdaryti ne tik lydeką, bet ir sterką.