gallery

Kiniškas slyvų padažas-čatnis

Kiniškas slyvų padažas – tradicinis Rytų virtuvės pagardas, naudojamas prie įvairių patiekalų. Pasigaminti šio saldžiarūgščio skonio čatnį nėra sudėtinga, nors reikalauja šiek tiek laiko ir triūso. Tačiau jei garbinate kinų virtuvę ir mėgstate gurmaniškas staigmenas, pasigaminkite jo iš savo užaugintų slyvų. Beje, jei jų sezonas jau pasibaigė, čatnį galima pasigaminti iš sūdytų džiovintų slyvų.

Komponentai:

4 puodeliai slyvų
raudonas svogūnas, smulkiai supjaustytas
2 šaukšteliai šviežio smulkinto imbiero
1/2 puodelio obuolių acto
šaukštelio citrinų sulčių
1/4 puodelio sojų padažo
puodelio rudojo cukraus
1/3 puodelio medaus
1/4 šaukštelio kiniškų penkių prieskonių mišinio
1/2 šaukštelio maltų kalendrų sėklų
1 žvaigždanyžio

Gaminimas

Slyvas nuplauname, išimame kauliukus ir sudedame į puodą. Sudedame visus kitus ingredientus, išmaišome ir užverdame. Sumažiname ugnį ir paverdame apie 30 min, kol čatnis ims tirštėti.

Nukaitus nuo ugnies, leidžiame padažui šiek tiek atvėsti. Tuomet į kitą puodą įstatome tankų tinklelį ir maišydami  šaukštu nukošiame. Gautą masę dar kartą užkaitiname ir sudedame į sterilius stiklainius.

Šis saldžiarūgštis slyvų padažas puikiai tinka prie kiniškų suktinukų (spring rolls), gali būti valgomas su kepta antimi ar vištiena, krevetėmis, ryžiais ar kiniškais makaronais. Padažas tinka marinuoti arba glazūruoti keptą paukštieną ir kiaulieną – mėsai jis suteiks rytietišką saldžiarūgštį skonį.