gallery

Karpis žydiškai – tradicinis Kūčių patiekalas

 

„Karpis žydiškai“ – tai tradicinis Mažosios Lenkijos gyventojų valgis, kuris ruošiamas Kūčių stalui.

Šį receptą lenkai „perėmė“ iš Rytų ir Centrinėje Europoje gyvenusių žydų – aškenazių. Lietuvoje karpis taip pat dažnai atsiduria ant Kūčių stalo – keptas ar farširuotas. Pagal šį receptą pasigaminsite ant lėtos ugnies virtą karpį su razinomis ir riešutais natūraliuose drebučiuose.

 

Patiekalui reikės:

Šviežio karpio
4 morkų
svogūno
1,2 š. druskos
keleto lauro lapelių
stiklinės razinų
stiklinės sauso baltojo vyno
pusės puodelio skaldytų migdolų

Karpis nuvalomas, nuplaunamas ir nusausinamas. Žuvies galva nupjaunama, dedama į puodą, užpilama vandeniu, kad apsemtų. Sudedamos apvaliais griežinėliais supjaustytos morkos, stambiomis juostelėmis pjaustytas svogūnas, įdedami lauro lapai ir ant nedidelės ugnies puodas paliekamas virti.

Kol apie 30 min virs žuvies sultinys, gabalėliais supjaustoma likusi žuvis, pasūdoma ir pastatoma į šaldytuvą.

Išvirtas žuvies sultinys nukošiamas, į jį sudedami karpio gabalėliai, razinos, supilamas vynas ir vėl pastatoma virti apie 30 min ant silpnos ugnies.

Maždaug likus 10 min iki baigiant virti, į puodą sudedami skaldyti migdolai.

Nukaitus puodą, kiaurasamčiu atsargiai išgriebiami karpio gabalėliai ir dedami į plačią, gilią serviravimo lėkštę. Ant viršaus sudedamos virtos razinos ir riešutai. Ataušęs sultinys supilamas ant žuvies, ir lėkštė pastatoma į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms, kad sultinys virstų drebučiais.

 

Daugiau patiekalų Kūčioms rasite čia.