gallery

Graikų virtuvė. Užkandžiai prie ouzos


Užkandžiai prie ouzos

Svetingieji graikai svečią visuomet pavaišins ouzo – anyžių degtine. Daugeliui ji yra neįprasto skonio. Ir patys graikai retai ją vartoja be užkandžių, kuriuos vadina mezedes. Bet kurioje kavinukėje Graikijoje prie ouzos bus pasiūlyta bent jau riešutų. Graikai sako, jog gurkšnoja stipresnius gėrimus iš lėto, nuolat užkandžiauja ir šneka, todėl niekada neapgirsta tiek, kad nuvirstų po stalu.

Jei nutarsite surengti graikišką vakarėlį, pamėginkite pasigaminti ne tik graikiškų salotų, bet ir dar keletą paprastų užkandžių. Ir pakvieskite draugus: “Pame gia ouzaki!” (graikų k: eime išgerti po mažą ouzo).

Mezedes iš jūros gėrybių

Užkandžiams prie ouzos patiekiama karštų jūros gėrybių: vyne keptų aštuonkojų, kalmarų su šiek tiek svogūno ar česnako skiltele ir su citrina.

Lietuvoje šviežių šių gėrybių ne visur įmanoma gauti, bet galima jas pakeisti šaldytomis arba konservuotomis. Iš pastarųjų galima pasigaminti salotų.

Įdarytas kalmaras

Jei pavyks rasti šviežių kalmarų, galima juos įdaryti sūriu ir gražiai paskrudinti ant grotelių.

Prireiks
4 kalmarų
4-8 fetos sūrio pailgų gabalėlių

Marinatui
6 šaukštelių alyvuogių aliejaus
2 skiltelių česnako
Raudonėlio šviežio arba džiovinto
Druskos ir pipirų, citrinos skiltelių

Įsitikinkite, kad kalmaras gerai išvalytas ir išplautas. Fetos sūrio gabalėlius pabarstykite raudonėliais ir smulkintu česnaku, prikimškite juo kalmarų vidų. Kalmarus pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite ant grotelių po 6-8 min kiekvieną pusę.

Patiekite su graikiškomis salotomis ir traškia duona.

Skrudinta duona ir užtepėlės

Baklažano užtepėlė

1 baklažanas
Svogūnas
Šaukštas acto arba citrinos sulčių
125 g ypač tyro alyvuogių aliejaus
Petražolių (papuošimui)
Alyvuogių (nebūtina)

Nuplautą baklažaną dedame į skardą ir kepame apie valandą orkaitėje (180 C), kol suminkštės. Kai atvės, perpjauname perpus, šaukštu išimame minkštimą (sėklas išmetame) ir dedame į smulkintuvą kartu su smulkintu svogūnu. Gautą masę paskaniname druska ir pipirais įmaišome aliejų, actą ir gerai išplakame. Patiekiamas šaltas papuoštas petražolėmis ir alyvuogėmis.

Baklažano užtepėlę galima pasigaminti ir su fetos sūriu. Papildomai prireiks 50 ml pieno, trečdalio puodelio fetos sūrio. Gaminama kaip ir ankstesnis receptas, papildomai įmaišomas sūris ir pienas.

Fetos ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė

1 gabalas fetos sūrio
skiltelė česnako
1 svogūnas (smulkintas)
keletas saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
2 dideli orkaitėje kepti saldieji pipirai (nulupti ir išimtomis sėklomis)
1 orkaitėje keptas jelapeno pipiras (nuluptas ir be sėklų)
Tyro alyvuogių aliejaus

Visus komponentus malame mikseriu, po truputį įpildami aliejaus, kol užtepėlė taps minkštos, ne per tirštos konsistencijos.

Patiekiama su traškios duonos riekutėmis, krekeriais ar pita.