gallery

Agrastai: paprasti, bet gurmaniški receptai

 

 

 

Agrastų čatnis

 

500 g. agrastų
1 didelis svogūnas
1 obuolys
150 g vynuogių acto
225 g rudojo cukraus
3 kardamono sėklos
0,5 šaukšto malto cinamono
4-5 gvazdikėliai
100 g. “sultan” razinų
šiek tiek juodųjų pipirų

Obuolį supjaustome kubeliais, svogūną smulkiais gabalėliais, nuo agrastų nuskabomi koteliai ir viską sudedame į puodą storu dugnu. Užpilamas actas ir paverdama kol visi ingredientai susmegs. Tuomet supilame cukrų, sutrintas kardamono sėklas ir gvazdikėlius, cinamoną ir razinas. Dar paverdame nuolat pamaišydami, kol čatnis ims tirštėti (apie 15-20 min).

Išvirtą čatnį sudedame į sterilizuotus indelius ir laikome vėsiai. Tai puikus pagardas prie mėsos, sūrio ar tiesiog su rieke baltos duonos.

 

 

 

Agrastų ir vanilės džemas

 

500 g agrastų
500 g cukraus
200 g obuolių sulčių arba vandens
šaukštelis sviesto
vanilės ankštis

Nuvalytus agrastus sudedame į puodą ir užpilame obuolių sultimis (ar vandeniu) ir paverdam apie 15-20 min, supilame cukrų ir išmaišome. Ant lėtos ugnies džemą pavedame dar 10 min. Prieš baigiant virti dedamas sviestas. Vanilės ankštis perpjaunama išilgai ir peiliu nuskobiamos sėklos, jas sudedame į džemą. Jei norite, kad uogienė būtų dar aromatingesnė, galima sudėti ir vanilės ankšties žieveles. Uogienė žiemai užkonservuojama į sterilizuotus indelius ir pastatoma vėsiai.

 

 

 

Agrastų ir šeivamedžių žiedų uogienė

Šeivamedžiai Lietuvoje žydi nuo birželio iki liepos antrosios pusės. Šio krūmo, kuris dažniausiai auginamas kaip dekoratyvinis augalas, žiedai uogienei suteiks ypatingą migdolų kvapą. Rudenį, kai prinoks šeivamedžio uogos, išsivirsime ir jų uogienę, kuri bus puikus vaitas nuo peršalimo ligų žiemą.

500 g agrastų
500 g cukraus
5-6 šeivamedžių žiedynai
100 g. vandens

Nuvalytus agrastus sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir paverdame, kol uogos susmegs. Supilame ir gerai išmaišome cukrų. Šeivamedžio žiedynus surišame į marlės skiautę ir įmetame į verdančią uogienę maždaug 10 min. Baigus virti uogienę, šeivamedžio žiedų ryšulėlis išimamas, o uogienė supilstoma į sterilizuotus indelius.

 

Namų šeimininkių foto.