Probiotikai ir prebiotikai – kas tai?
Net 70 proc. žmogaus imuninės sistemos „gyvena“ žarnyne, tad nuo mūsų pilvo sveikatos, priklauso ir viso organizmo savijauta. Žarnynui apsaugoti žmogaus organizmą nuo išorės poveikio padeda milijardai nematomų mikroorganizmų ir juos supanti flora. Kai kalbama apie žarnyno sveikatą, dažnai minimi terminai „probiotikai“ ir „prebiotikai“. Kas tai yra ir kam jie reikalingi?
Probiotikai
Apie probiotikų naudą žarnyno veiklai sužinojome daug iš jogurtų reklamos. Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, kurie reikalingi virškinimui ir apsaugo mus nuo blogųjų bakterijų. Žmogaus žarnyne aptinkama apie 500 bakterijų rūšių. Kai jų balansas sutrinka, tarkim po antibiotikų kurso, sutrinka ir virškinimas.
Mokslininkai dar vis tiria bakterijų poveikį žarnynui. Tam, kad būtų nustatytas išsamus „gerųjų“ bakterijų poveikis, būtini papildomi moksliniai tyrimai. Tačiau keletas probiotikų rūšių, tokios kaip bifidobakterijos ar laktobakterijos, jau senokai parduodamos vaistinėse, kaip viduriavimą stabdantys ir virškinimą gerinantys papildai.
Maisto produktai kuriuose yra probiotikų
Probiotikų yra kasdieniuose fermentuotuose produktuose:
kefyre;
jogurte (natūraliame, bet ne saldintuose);
raugintuose kopūstuose;
juodajame šokolade;
iš Indonezijos kilusiame arbatos grybe (tai acto rūgšties bakterijų ir mieliagrybių simbiozė), kuris laikomas užpiltas vandeniu ir nuolat turi būti pamaitinamas cukrumi, kad liktų gyvybingas kaip mielės.
Prebiotikai
Prebiotikai – tai flora, kuria minta probiotikai. Prebiotikai nėra gyvi organizmai – tai oligosacharidai, fermentai, rūgštys ir kitos medžiagos, reikalingos natūraliai mikrofloros terpei. Kitaip tariant, probiotikai negali gyvuoti be prebiotikų. Nuo šio savotiško dueto darnos, priklauso žmogaus gera savijauta.
Skirtingai nei probiotikai, prebiotikai karštyje (pvz., maisto gaminimo proceso metu), šaltyje ar nuo rūgščių (pvz. acto) poveikio nesuyra. Be to, prebiotikų nauda virškinimo sistemai yra įrodyta moksliniais tyrimais. Prebiotikų pirmąją dozę su motinos pienu gauna naujagimiai – tai padeda prie naujų sąlygų prisitaikyti jų virškinimo sistemai.
Prebiotikų turintys maisto produktai:
neskaldyti grūdai,
bananai
svogūnai,česnakai,
artišokai,
cikorija,
sojų pupelės,
bei medus.