gallery

Vynuogių lapų suktinukai

 

Šis graikiškas užkandis šiek tiek primena lietuviškus balandėlius, tik kur kas mažesnius. Šie suktinukai Graikijoje valgomi ir karšti, ir šalti, labai skanu su tzatziki (jogurto ir agurko padažu). Kol Lietuvoje dar yra šviežių žalių vynuogių lapų, galite pasigaminti ir namuose. Jei vynuogių lapų neturite, mėsos įdarą galima panaudoti ir įdarytoms cukinijoms, paprikoms, ar pomidorams. Pamėginkite!

 

Vynuogių lapų suktinukai – Koupepia-Dolmathakia

 

50 šviežių vynuogių lapų

100-150 g kiaulienos faršo

100-150 g jautienos faršo

150 g alyvuogių aliejaus

4 vidutinio dydžio pomidorai, nulupti ir supjaustyti kubeliais

2 stiklinės mėsos buljono

100 g ryžių

3 šaukšteliai citrinų sulčių

Smulkintų šviežių petražolių

Nedidelio svogūno (smulkiai supjaustyto)

Šiek tiek mėtų (gali būti ir džiovintos)

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

Dideliame dubenyje sumaišome mėsą, pomidorus, prieskonines žoleles, citrinų sultis, pasūdome, pabarstome pipirų, supilame ryžius. Viską sumaišome ir paliekame 15 min. pastovėti.

Tuo tarpu pasiruošiame vynuogių lapus: gerai juos nuplauname ir 5 min. paverdame pasūdytame vandenyje. Paruoštus lapus nuvarviname ir paliekame ataušti.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir lengvai pakepiname įdaro masę.

Puodą, kuriame virsime suktinukus, išklojame vynuogių lapais.

Į kitus lapus dedame po 1 – 1,5 šaukštelio paruošto įdaro ir suvyniojame (panašiai kaip gaminant lietuviškus balandėlius), tačiau ne per kietai, nes toliau virdami ryžiai plėsis. Suktinukus sudedame eilėmis vieną šalia kito į puodą. Jei suktinukus teks sutalpinti puode keliomis eilėmis, jas išklokite vynuogių lapais.

Suktinukus užpilame buljonu, citrinos sultimis ir užverdame. Uždengiame puodą ir troškiname suktinukus apie 1 val., kol į juos susigers skystis. Baigus virti, suktinukai apšlakstomi alyvuogių aliejumi.