gallery

Orkaitėje keptas moliūgų risotto

Vėsų vakarą kas gali būti geriau vakarienei nei karštas, ką tik iš oraitės ištrauktas kvapnus moliūgų rizotas. Šiam patiekalui pagaminti prireiks vos kelių komponentų ir, svarbiausia, nereikės ilgai stovėti prie viryklės, kaip gaminant įprastą rizotą.

 

Reikės:

600 g moliūgo supjaustyto 1 cm dydžio kubeliais

1,5 puodelio rizoto ryžių

50 g sviesto

poros šakelių šviežio šalavijo

1 svogūnų, smulkiai supjaustyto

2 skiltelių česnako

1/4 stiklinės balto sauso vyno

3,5 puodelio daržovių sultinio

1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio

 

Gaminimas

 

Šis patiekalas gaminamas troškintuve ar keraminiame puode su dangčiu, tinkamam naudoti orkaitėje.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Puode ištirpinkite 1 valgomąjį šaukštą ( 20 g ) sviesto  ant vidutinės ugnies. Sudėkite smulkintą česnaką ir svogūną ir kepkite, kol svogūnas taps skaidrus.

Suberkite saujelę susmulkinto šalavijo lapų ir pakepkite apie minutę.

Suberkite ryžius ir išmaišykite, kad visi ryžių grūdeliai pasidengtų sviestu. Supilkite baltąjį vyną ir virkite keletą minučių, kol skystis išgaruos.

Sudėkite moliūgo kubelius ir sultinį, išmaišykite. Leiskite skysčiui įkaisti, bet neleiskite užvirti.

Uždenkite puodo dangtį (arba sandariai uždenkite folija) ir pašaukite į orkaitę 25 minutėms, kol ryžiai išvirs (ryžiai turi būti nesulipę, tvirti). Jei vis tik, ryžiai atrodys dar nepakankamai išvirę, pašaukite puodą atgal į orkaitę 5 minutėms.

Keptuvėje ištirpinkite likusį svietą, į jį sudėkite šalavijų lapelius ir paskrudinkite juos apie minutę. Lapelius išimkite ir padėkite nuvarvėti ant rankšluostinio popieriaus. Sviestą, kuriame skrudinote šalaviją supilkite į baigusį kepti rizotą ir įmaišykite tarkuotą parmezano sūrį.

Rizotą stipriai išmaišykite, kad moliūgo kubeliai virstų tyrele ir gerai susimaišytų su ryžiais. Jei patiekalas per tirštas, įpilkite šlakelį karšto virinto vandens. Rizoto konsistencija turėtų būti panaši į kreminę košę.

Patiekite rizotą su traškiu šalavijo lapeliu ir žiupsneliu tarkuoto parmezano sūrio.