Maistas ir vaikų nuotaika: kokie produktai neigiamai veikia elgesį ir savijautą?
Laimės ir sotumo jausmai dažnai laikomi neatsiejamais kompanionais: jei sotus – tai ir laimingas. Tačiau kai kurie maisto produktai gali nulemti ne tik blogą nuotaiką, bet ir savijautą. Kokie patiekalai ir maisto priedai turi neigiamos įtakos vaikų nuotaikai, elgesiui ir savijautai?
Cukrus
Tėvai, auginantys mažus vaikus neretai pastebi, kad suvalgę pyragaitį, bandelę ar kitokių saldumynų, mažyliai įgyja energijos antplūdį. Taip nutinka dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje. Produktai, kuriuose esama cukraus ir rafinuotų miltų, sukelia hiperaktyvumą ir priverčia smegenis išskirti „malonumo hormonus“: serotoniną, galaniną, kortizolį, dopaminą. Ilgainiui gali net išsivystyti priklausomybė nuo saldumynų (kuri savo simptomais ir organizmo reakcija labai panaši į priklausomybę nuo narkotinių medžiagų).
Mokslininkai įrodė, kad rafinuoti angliavandeniai (balti rafinuoti ryžiai, kvietiniai rafinuoti miltai, cukraus ir riebalų prisotinti maisto produktai) – gali tapti ne tik fizinių, bet ir psichologinių problemų, tokių kaip miego sutrikimai, nuotaikų svyravimai ir depresija, priežastimi.
Alternatyva saldumynams
Nesveikus angliavandenius mitybos specialistai rekomenduoja pakeisti proteinais ir vitaminais, kurie turi teigiamos įtakos nuotaikai – tai kiaušiniai, jūros gėrybės, paukštiena, graikiškas jogurtas. Bloga nuotaika gali kamuoti ir dėl vitamino D, folio rūgštis ir B12 grupės vitaminų stokos. Vaikams būtina vartoti vitaminą D ypač rudens- žiemos sezono metu, kuomet nėra sąlygų pasipildyti šio vitamino atsargų natūraliomis sąlygomis – būnant saulėje. Folio rūgšties ir B12 vitaminų šaltiniai – žalialapės daržovės, špinatai, brokoliai, lęšiai, apelsinai, avižos, varškė, pienas, jautiena, lašiša. Ir be abejo, nesveikus saldumynus geriausia pakeisti šviežiais vaisiais, uogomis, kuriuose esanti fruktozė kaip ir cukrus organizmui padeda išskirti laimės hormonus. Suvalgius bananą ar datulių galima iš karto pastebėti, kaip pagerėja nuotaika.
Konservantai
Yra keletas konservantų, kurie vaikams gali sukelti nuotaikų ir elgesio sutrikimų. Renkantis maisto produktus, reikėtų vengti tokių, kurių sudėtyje yra nitratų, nitritų ar natrio benzoatų. Skonio stipriklis mononatrio glutamatas (ES žymimas E621) taip pat sukelia nuotaikos ir elgesio sutrikimus, galvos skausmą ir hiperaktyvumą. Natrio benzoatas dažniausiai randamas sultyse, skirtose vaikams.
Natrio benzoatas naudojamas daugelyje maisto produktų – marinuotų agurkėlių, pomidorų ir kitokių padažų, margarino, pusfabrikačių, mišrainių, nealkoholinių gėrimų gamyboje, o taip pat kosmetikos ir higienos produktų – dantų skalavimo skysčio ir dantų pastų pramonėje. Natrio benzoatas, sąveikaudamas su askorbo rūgštimi (vitaminu C), natūraliai esančia maiste, virsta benzolu, kuris žinomas kaip stiprus kancerogenas.
Kaip sumažinti konservantų riziką? Geriausias būdas – kiek tik įmanoma pakeisti konservuotus produktus šviežiais: vietoj konservuotų agurkėlių, geriau vaikams pasiūlyti šviežių arba raugintų, kuo mažiau naudoti pirktinių padažų, sulčių, gaiviųjų gėrimų.
Dažikliai
Dirbtiniai dažikliai taip pat sukelia vaikams hiperaktyvumą, o taip pat yra pavojingi sergantiems astma. Dažikliai maisto produktų etiketėse ženklinami E100 – 199. Vaikams pavojingiausi dažikliai E102 tartrazinas, kuris sukelia astmos priepuolius ir hiperaktyvimą, E104 chinolino geltonasis dažiklis, E107, E110, E120, E122, E123 ir kt. Mokslininkų tyrimai atskleidė, kad kai kurie dažikliai sukelia kur kas rimtesnį pavojų sveikatai, pavyzdžiui, skydliaukės ir smegenų veiklos sutrikimus ir net onkologines ligas.
Sintetinius dažiklius draudžiama naudoti pieno ir duonos gaminiuose, tačiau jie leidžiami fermentiniuose sūriuose, žuvų gaminiuose, karamelėse, dražė ir sausainių paviršiams, kramtomosiose gumose, gaiviuosiuose ir alkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose ir tt..
Ypač daug dažiklių būna vaikų mėgiamuose saldainiuose ir daugelyje kitų ypatingai patraukliai atrodančiuose spalvotuose saldumynuose.
Pieno produktai
Daugelis suaugusiųjų ir vaikų netoleruoja laktozės, todėl suvalgę pieno produktų, pasijunta blogai. Alerginė reakcija pieno produktams gali pasireikšti elgesio sutrikimais, tokiais kaip agresija ir pyktis. Pastebėta, kad vaikai, kurie yra alergiški laktozei, dažniau serga peršalimo ligomis, ausų uždegimais, kenčia nuo pilvo skausmų. Pastebėjus, kad pavartojus pieno produktų vaikui atsiranda tokių sveikatos sutrikimų, vertėtų atlikti tyrimus ir išsiaiškinti, ar vaikas nėra alergiškas pienui.
Alergenai
Panašius elgesio ir savijautos pokyčius gali sukelti ir kitokie alergenai – riešutai, sojos, kiaušiniai, vištiena ir pan.
Todėl jei vaiko elgesys ir bendra savijauta staiga pavalgius ima kelti nerimą, specialistai pataria atkreipti dėmesį į mitybą. Geriausias būdas nustatyti, ar nuotaikos ir elgesio svyravimus sukelia maistas, visus maisto produktus, kuriuos per dieną vartojo vaikas ir kaip keitėsi jo elgesys bei savijauta pasižymėti mitybos žurnale. Tai padės nustatyti, kokie produktai turi neigiamos įtakos jūsų vaiko nuotaikai, elgesiui ir savijautai.