Kiaulpienės – ir maistas, ir vaistas
Geltonais pienių žiedais pražydusios pievos traukia akį ir iš jų medų renkančias bites, tačiau jomis neretai piktinasi žalių vejų ir gėlynų prie namų savininkai, įdedantys daug darbo jų naikinimui. Šis greitai plintantis ir įkyria piktžole laikomas augalas – tikras gyvybės eliksyras, padedantis įveikti daugybę sveikatos negalavimų.
Visas kiaulpienes augalas – nuo lapų iki šaknų – turi daug naudingų medžiagų. Kiaulpienes galima naudoti maistui, gėrimams, o taip pat ir grožio procedūroms. Šio augalo preparatų – nuo žiedų, ir lapų arbatoms iki miltelių ar kapsulių kaip papildų, naudingų sveikatai, galima rasti ir prekybos vietose. Jei pasižiūrėtumėt tokių produktų kainas, pavyzdžiui, amazon.com, kur jos svyruoja nuo 10 iki 20 Eur už vos keletą gramų šio stebuklingo augalo miltelių, nedelsiant leistumėtės į geltonų pienių pievą su kastuvėliu, guminėmis pirštinėmis ir krepšiu.
Kuo naudingos kiaulpienės?
Paprastosios kiaulpienės, kurios lotyniškas pavadinimas (Taraxacum officinale) reiškia „pilvas“, „nerimas“, „skausmas“ prieš tūkstančius metų jau buvo naudojamos gydimui nuo pilvo skausmų. Prancūzijoje maistui auginamos kiaulpienės ištisose plantacijose.
Kiaulpienės rūšių suskaičiuojama tūkstančiais, tačiau keletas jų net įtrauktos į Lietuvos Raudonąją knygą – tai driskioji ir švediškoji kiaulpienė.
Kiaulpienės turi vitamino C, kalio, kalcio, geležies, magnio, fosforo, tiamino, riboflavino, beta karotino. Tad šis augalas yra vertingesnis už daugelį daržovių ar žalumynų, kurių gallima įsigyti parduotuvėse.
Kiaulpienės turi karotino, kuris padeda išsaugoti gerą regėjimą, sveiką odą ir gleivinę.
Vitaminai A ir C veikia kaip antioksidantai, saugo organizmą nuo infekcijų, vitaminas P padeda įsisavinti askorbo rūgštį ir reguliuoja nervų sistemos veiklą.
Šis augalas turi naudingų mikroelementų, tokių kaip geležis, manganas, varis – šios medžiagos gerina kraujo sudėtį, apsaugo kraujagysles, o taip pat veikia raminančiai.
Vertingiausia kiaulpienės turima skaidulinė medžiaga – inulinas, kuris mažina kenksmingojo cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja žarnyno mikrofloros sudėtį, padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir kenksmingas medžiagas. Inulinas labai naudingas sergantiems cukriniu diabetu, nes ši medžiaga – pripažinta priemonė, reguliuojanti cukraus kiekį kraujyje.
Kiaulpienių arbata
Arbatai tinka visos kiaulpienių dalys. Lapų arbata lengvina atsikosėjimą, žiedai – padeda sutrikus virškinimui, laisvina vidurius.
Kiaulpienių šaknys renkamos pavasarį arba rudenį (per žydėjimą surinktų kiaulpienių šaknų vartoti nepatariama) džiovinamos, sumalamos kavamale ir naudojamos arbatoms, kurios padeda pašalinti toksinus, išlaikyti gerą kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Šaukštelis maltų šaknų užplikomas verdančiu vandeniu ir paliekamas nusistovėti apie valandą – geriama 1/4 stiklinės iki 3 k. per dieną.
Aterosklerozės prevencijai ar turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje patariama 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį išgerti po 2 g maltų kiaulpienių šaknų miltelių su vandeniu.
Grožiui
Kiaulpienių sultys naudojamos pigmentinėms dėmėms, karpoms šalinti.
Riebios odos kaukėms tinka smulkintų pienių lapų kaukė ir tonikas. Jį pasidaryti galima užpylus keletą smulkintų kiaulpienių augalų spiritu ar degtine ir palaikius keletą savaičių tamsoje. Nukoštą toniką reikia atskiesti vandeniu (pusė stiklinės antpilo skiedžiama stikline vandens).
Kiaulpienių lapų nuoviras padeda sustiprinti plaukus. Šaukštą džiovintų augalo lapų užplikius verdančiu vandeniu po pusvalandžio jau galima naudoti plaukų skalavimui.
Gardūs receptai
Kiaulpienių lapus galima naudoti vietoj špinatų. Juos tinka dėti į salotas, glotnučius ar troškinti.
Kiaulpienių lapų kiaušinienė
Švariai nuplautus lapus galima trumpai apkelti su skiltele česnako, įmušti keletą kiaušinių – ir pusryčiams turėsite sveiką ir greitą patiekalą.
Garnyras
Trumpai keptuvėje troškinti kiaulpienių lapai su šiek tiek alyvuogių aliejaus, sauja skaldytų mėgiamų riešutų, pagardinti razinomis, spanguolėmis ar juodųjų serbentų uogomis – puikus garnyras, tinkantis prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Pesto
Iš kiaulpienių lapų, česnakų ir aliejaus galima pasigaminti pesto. Tam reikės pluoštelio švariai nuplautų kiaulpienių lapų, keleto skiltelių česnako, saujelės kedrų riešutų, tyro alyvuogių aliejaus šlakelio, šaukšto citrinų sulčių. Visus komponentus tereikia sumalti blenderiu.
Kiaulpienių žiedlapiai puikii tinka įvairiems desertams ar kepiniams papuošti.