gallery

Kentukio sviestinis pyragas: toks purus, kad neįmanoma atsispirti

 

 

Šio amerikietiško pyrago istorija neturi nieko bendra su Kentukio valstija, tačiau jo autorius dar praėjusio amžiaus viduryje su šiuo receptu laimėjo JAV kepėjų konkursą, po kurio šis nepaprasto purumo ir gardumo pyragas tapo tikra įžymybe. Šiame recepte cukraus naudojama beveik tiek pat kiek ir miltų, mat tais laikais, dar niekas nesuko galvos dėl cukraus ribojimo. Iškeptas pyragas padengiamas glazūra, kuri kepiniui suteikia drėgnumo. Šį kepinį paruošti galima greitai ir paprastai.

Sudedamosios dalys

1 puodelis pasukų

4 dideli kiaušiniai

2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto

3 puodeliai universalių miltų

2 puodeliai granuliuoto cukraus

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

½ arbatinio šaukštelio kepimo sodos

1 arbatinis šaukštelis druskos

1 puodelis minkšto sviesto

Cukraus pudros pabarstyti pyrago viršui

Glazūrai

5 šaukštai sviesto

¾ puodelio granuliuoto cukraus

¼ puodelio vandens

2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto

Gaminimas

 

Dubenyje suplakite pasukas, kiaušinius ir vanilę ir atidėkite į šąlį.

Kitame dubenyje (geriausia plaktuvo inde) išmaišykite sausus ingredientus: miltus, granuliuotą cukrų, kepimo miltelius, sodą ir druską. Įdėkite dalį minkšto sviesto ir supilkite pusę pasukų mišinio. Plakite elektriniu maišytuvu nedideliu greičiu apie minutę. Tuomet sudėkite likusį sviestą ir pasukų mišinį, išmaišykite, kol visi komponentai susimaišys ir padidinę plaktuvo greitį maišykite tešlą dar apie tris minutes. Paruošta tešla turi būti glotni, kreminės konsistencijos.

Supilkite tešlą į kepimo skardą (tortinę arba skirtą keksams kepti) ir pašaukite į 180 C orkaitę maždaug valandai. Pyragas bus iškepęs, kai tešla nebelips ant įbesto medinio pagaliuko.

Kol kepa pyragas, pasigaminkite glajų. Tai paprasta – sudėkite visus komponentus į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kai ištirps cukrus ir sviestas, glajus bus paruoštas.

Iškeptą pyragą palikite ataušti, tačiau kol dar bus šiltas, jo paviršiuje mediniu iešmeliu padarykite maždaug 40 skylučių, kad į vidų geriau susigertų glajus. Jį paskirstykite iš lėto pildami šaukštu ir tolygiai paskirstydami po visą pyrago viršų. Jei reikia, padarykite daugiau skylučių. Prieš patiekiant pyragą galima pabarstyti cukraus pudra.