gallery

Juodieji serbentai – sveikiausios vasaros uogos

Juodieji serbentai – vienos sveikiausių uogų, kurios vitaminų ir mineralų gausa pranoksta daugelį kitų vasarą derančių uogų bei vaisių. Juodieji serbentai gali padėti įveikti daugybę sveikatos sutrikimų bei negalavimų iri šsaugoti jaunystę. Naudingos ne tik uogos, bet ir serbentų lapai, kurie taip pat turi daug vitamino C ir pasižymi uždegimus mažinančiomis savybėmis.

Juodųjų serbentų uogose daug gama linoleno riebalų rūgščių (GLR ir GLA angl.), priklausančių riebalų rūgščių omega-6 grupei. Šios medžiagos yra serbentų uogų kauliukuose, iš jų gaminamas aliejus naudojamas farmaciniams preparatams. Gama linoleno riebalų rūgštis padeda įveikti reumatinius skausmus ir uždegimus.

Juodieji serbentai turi triskart daugiau vitamino C nei apelsinai, be to uogose gausu mineralų: cinko, kalcio, kalio, magnio.

Kasdien suvalgius saują šviežių juodųjų serbentų, organizmas bus aprūpintas naudingais vitaminais ir įgis atsparumą nuo įvairiausių ligų. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog juoduosiuose serbentuose esančios medžiagos ir vitaminai padeda:

  • kenčiantiems nuo avitaminozės
  • sergantiems reumatinėmis ligomis ir kenčiantiems raumenų skausmus
  • įveikti PMS ir menopauzės simptomus
  • sumžinti „blogojo“ cholestorolio kiekį kraujyje
  • apsisaugoti nuo vėžinių susirgimų (krūties, plaučių ir žarnyno)
  • sergantiems odos ligomis, tokiomis kaip psoriazė
  • sumažinti aukštą kraujo spaudimą ir stiprinti kraujagysles
  • kenčiantiems dėl metabolizmo sutrikimų
  • išvengti Alzheimerio, gerina atmintį
  • sustiprinti regėjimą.

Juodųjų serbentų uogas vartoti gali ir sergantys diabetu.

Serbentų lapų arbata skatina inkstų darba, ji vartojama sergant inkstų akmenlige. Juodųjų serbentų sultys ypač populiarios D.Britanijoje. Šios šalies mokslininkai neseniai atliko bandymus, siekdami nustatyti, kokį poveikį sveikatai turi raudonasis vynas, vynuogių, greipfrutų ir juodųjų serbentų sultys.

Tyrimo rezultatai atkleidė, kad reguliariai vartojant juoduosius serbentus,  kurie veikia kaip antioksidantai, sumažėja rizika sirgti kraujagyslių ligomis.  Juodieji serbentai turi daug antocianinų, suteikiantys uogoms tamsią spalvą. Pasak, mokslininkų, kuo juodesnės serbentų uogos, tuo jose daugiau antioksidantų, kurie išlieka ir šaldytose uoguose.

Kaip pasiruošti juodųjų serbentų atsargų žiemai skaitykite čia.