gallery

Ar tikrai fruktozė – nekaltas cukraus pakaitalas?

Sunku būtų įsivaizduoti maistą be druskos ir cukraus. Be jų visa, ką valgome būtų prėska. Gal todėl pasaulio kūrėjas pasūdė vandenyno silkę ir pasaldino obuolį ant medžio šakos, taip sukurdamas platų skonių pasaulį.

Tik būtų buvę paprasčiau, jei prie kiekvieno produkto dar būtų pridėta ir vartojimo instrukcija su išsamiu šalutinio poveikio sąrašu. Be saiko vartodami sūrius ar saldžius produktus, žmonės neretai prisišaukia įvairiausių sveikatos bėdų ir net mirtinų ligų.

Iki šiol buvo manyta, kad cukrus yra baltoji mirtis, o jos pakaitalas fruktozė, išgauta iš vaisių, – nekenksmingas saldiklis, kurį plačiai naudoja sergantys diabetu ar besilaikantys dietos.

Fruktozė – saldi, bet pavojinga pagunda

cukrus 1_Fotor_Collage

Cukrus organizmui suteikia energijos, tačiau, kaip rodo tyrimai, žmonių mitybos racione jis sudaro pernelyg didelę dalį: Lietuvoje net 20 proc.

Anksčiau žmonės, kol nemokėjo iš runkelių ar kukurūzų pasigaminti cukraus, saldumynų galėdavo paragauti tik vasarą ar rudenį – kai prinokdavo uogos ir vaisiai.

Šiandien cukraus suvartojimo mastai kelia nerimą, nes su juo siejamas sparčiai augantis ligonių ir endokrininių bei virškinimo sistemos organų ligų skaičius. Ilgai buvo manoma, kad vaisiuose esantis cukrus – fruktozė, palyginus su gliukoze, nekenkia sveikatai.

Ištyrus amerikiečių mitybos įpročius, nustatyta, jog vidutiniškai per dieną JAV gyventojas suvartoja apie 70 g. fruktozės – tai trigubai didesnė dozė nei rekomenduojama. Cukrus organizmui suteikia energijos, tačiau, kaip rodo apklausos, žmonių mitybos racione jis sudaro pernelyg didelę dalį.

Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko tyrimus, siekdami nustatyti, kaip kasos vėžio ląsteles veikia gliukozė ir fruktozė.

Mokslininkai laboratorijoje Petri lėkštelėse vienas kasos vėžio ląsteles maitino fruktoze, kitas – gliukoze, kuri kaip jau seniai žinoma, yra pagrindinis vėžinių ląstelių maistas. Tyrimo metu nustatyta, jog vėžio ląstelės sėkmingai maitinosi ir vienu, ir kitu, tačiau fruktozė dar labiau paskatino ląstelių dalijimosi procesą.

Ilgai buvo manoma, kad vaisiuose esantis cukrus – fruktozė, skirtingai nei gliukozė, nekenkia sveikatai. Nors gliukozės ir fruktozės skonis panašus (saldu ir tiek), bet jų virškinimo procesas – labai skirtingas. Už fruktozės skaidymą organizme 100 proc. yra atsakingos kepenys, o gliukozės – tik 20 proc.

Fruktozės perteklius organizme virsta riebalais

Gliukozė iš karto po valgio patenka į kraują. Fruktozės pasisavinimas užtrunka beveik dvigubai lėčiau. Kepenyse fruktozė dalyvauja riebiųjų rūgščių sintezės procese, kurio rezultatas – cukrus pavirsta riebalais ir nusėda audiniuose.

Taigi, paprasčiau tariant, fruktozės perteklius organizme virsta riebalais. Jais gali apaugti širdis, kepenys bei kiti organai ir sukelti mirtinus susirgimus. Taip pat pastebėta, kad fruktozės perteklius nulemia per didelį cholesterolio ir insulino kiekį kraujyje. Visa tai galiausiai tampa II tipo diabeto ar nutukimo priežastimi.

Kaip sumžinti cukraus vartojimą?

Atsisakyti saldžių produktų nėra lengva. Dietologai pirmiausia rekomenduoja iš savo raciono išmesti saldžius gėrimus – ne tik limonadus, bet ir įvairias (iš koncentratų, su saldikliais pagamintas) sultis. JAV mokslininkai rekomenduoja per parą suvartoti ne daugiau kaip 20 g fruktozės. Geriau, kad didžiąją jos dalį gautume su vaisiais ar uogomis. Džiovintuose vaisiuose fruktozės gali būti net dešimt kartų daugiau nei šviežiuose produktuose.

Deja, apskaičiuoti, kiek ir kokio cukraus suvartojame per dieną, yra gana sudėtinga, nes jo dedama į įvairius gaminius: net duoną ar marinuotą silkę. Bet kuriuo atveju, cukraus perteklių iš organizmo geriausiai padeda sudeginti mankšta ar bent jau spartus pasivaikščiojimas.

Fruktozės kiekis vaisiuose ir uogose:
(Pagal www.care2.com ir www.thepaleodiet.com duomenis)

Persikai – 1 puodelis – 2.36 g.
Klementinos – 2 vaisiuose – 2.42 g
Avietės – 1 puodelis- 2.89 g.
Figos – 100 g. – 2,8 g.
Greipfrutai – 100 g. – 1,2 g.
Žemuogės – 100 g. – 1.9 g.
Persikai – 100 g. – 1.3 g
Ananasai – 100 g. – 2.1 g.
Bananai – 100 g. – 2.7 g.
Kriaušės – 100 g. – 6.4 g.
Obuoliai – 100 g. – 7.6 g.
Vynuogės – 100 g. – 7.6 g.
Kiviai – 1 vaisius – 3 g.
Mangai – 1 vaisius – 15.72 g.
Melionas (kantalupa) – 1 puodelis – 3.31 g.

Fruktozės kiekis džiovintuose vaisiuose:
Abrikosai – 100 g. – 12.2 g
Persikai – 100 g. – 15.6 g.
Figos – 100 g. – 24.4 g.
Razinos – 100 g. – 33.8 g.