
Slyvų dežemas žiemai
Saldžiarūgštis slyvų džemas puikiai dera prie sūrių, juo galima pagardinti mėsos kepsnį, ar baltos duonos riekę.
Reikės
1kgslyvų
1,5puodelio cukraus
1 arbatiniošaukšteliomalto cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai malto muskato riešuto
1/8 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
Gaminimas
Nuplautas slyvas perpjauname per pusę, išimame kauliukus ir sudedame į puodą. Apibarstome cukrumi, išmaišome ir leidžiame pastovėti bent 1 val. (galima ir per naktį palikus vėsiai), kol ištirps cukrus.
Puodą su slyvomis užkaičiame ant vidutinės kaitros ir leidžiame užvirti, sumažinę kaitrą pakaitiname dar apie 10 min. Įmaišome prieskonius – cinamoną, muskatą ir supilstome į sterilius indelius.
Indelius su slyvų džemu sudedame į platų puodą, įpilame vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų stiklainius ir kaitiname apie 10-15 min. Taip sterilizuotus stiklainius užsukame ir apverstus uždengiame rankšluosčiu, kol atvės.
Slyvų džemas su apelsinais
1 kg slyvų
2apelsinų
1citrinos
325 g rudojo cukraus
1 kg cukraus
Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, puseles perpjaukite pusiau. Sudėkite į puodą. Plonai nulupkite apelsino ir citrinos žieveles, supjaustykite ir sudėkite į slyvas. Išsunkite apelsino ir citrinos sultis, supilkite ant slyvų, įdėkite cukrų, išmaišykite ir užkaiskite puodą. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps, tuomet padidinkite kaitrą ir maišydami virinkite džemą apie 15 min.
Išpilstykite džemą į sterilius indelius ir užsukite.