gallery

Antis su apelsinų padažu

Pekino antis su apelsinų padažu ir juodaisiais lęšiais

Šventinė antis su apelsinų padažu, pagardintu likeriu ir patiekta su juodaisiais lęšiais bei kvapniu daržovių troškiniu taps Kalėdų ar bet kokios šventės kulminacija.

Šiam patiekalui reikės:

Anties (didesniam svečių pulkui gali prireikti ne vienos, o kelių ančių)

Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

1 puodelio vandens

Daržovių pagardui

1 valgomasis šaukštas aliejaus

2 vidutinės morkos, pjaustytos kubeliais

2 vidutiniai pomidorai, stambiai pjaustyti

2 salierų stiebai, stambiai supjaustyti

1 mažas poras supjaustytas griežinėliais

1 svogūnas, supjaustytas juostelėmis

2 česnako skiltelės, susmulkintos

2 lauro lapai

1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių

3 šaukštai miltų

2 šaukštai pomidorų pastos

1/2 l vištienos sultinio

1/2 puodelio sauso baltojo vyno

Padažui

5 apelsinai

1/3 stiklinės cukraus

1/3 puodelio sidro acto

2 šaukštai serbentų drebučių

2 šaukštai „Grand Marnier“ apelsinų likerio

2 šaukštai sviesto

Garnyrui

Juodųjų lęšių virtų

 

Anties kepimas

Antįiš išorės ir vidaus įtrinkitedruska ir pipirais, pašlakstykite pusės apelsino sultimis,sudėkite įkepimo skardą. Į skardąįpilkite šiek tiekvandens ir kepkite antį 200 C temperatūroje20 minučių. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 C, apverskiteantį ant šono (kad paukštis laikytųsi, paremkite ją iš folijos suformuotu rutuliu)ir kepkite dar 30 minučių. Apverskite antį ant kito šonoir kepkite dar 30 minučių.

Prieš pat pabaigą apskrudinkite antį grilio režimu po keletą minučių iš kiekvienos pusės, kad odelė taptų tamsiai gintarinės spalvos ir traški. Išjungus orkaitę antį palikitejoje dar bent 5 min pastovėti.

Daržovių pagardo gaminimas

Kol kepa antis, puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite pjaustytasmorkas, pomidorus, salierą, porą, svogūną, česnaką, lauro lapus ir čiobrelius ir maišydamiapkepkite, kol suminkštės apie5 minutes. Įmaišykite miltus ir pomidorų pastą, tada palaipsniui įmaišykite sultinį ir vyną. Maišydami užvirinkite, tada sumažinkite ugnį iki vidutiniškai mažos ir troškinkite apie 40 min. Šiuo daržovių padažu pagardinsite juoduosius lęšius.

Apelsinų žievelių paruošimas

Plonai peiliu plonai nulupkite vieno apelsino žievelę (tik oranžinę dalį) ir supjaustykite ją labai siauromis juostelėmis. Nedideliame puode su verdančiu vandeniu blanširuokite žieveles 1 minutę. Nusausinkite ir nuplaukite po šaltu vandeniu, nusausinkite.

Padažo gaminimas

Perpjaukite ir išspauskite 2 apelsinus; jums reikės 1 puodelio sulčių. Likusius apelsinus (įskaitant tą, nuo kurio nulupote žievelę) nulupkite ir peiliu išpjaustykite skiltelių minkštąją dalį (kad neliktų odelių) – šias apelsino skilteles panaudosite serviravimui.

Vidutiniame puode ant vidutiniškai stiprios ugnies virkite cukrų ir actą, kol sirupas taps šviesioskaramelės spalvos apie 4 minutes. Palaipsniui supilkite 1 puodelį apelsinų sulčių, tada serbentų drebučiusir užvirinkite. Įpilkite „Grand Marnier“ apelsinų likerioir nukelkite nuo ugnies;įdėkite sviestą. Pagardinkite druska ir pipirais.

Keptą antį dedame į didelę serviravimo lėkštę. Ant viršaus pabarstome blanširuotomis apelsinų žievelėmis, papuošiame apelsinų skiltelėmis.

Prie antienos patiekiamas apelsinų padažas.Atskiruose dubenyse patiekiame juoduosiuslęšius ir jiems pagardinti paruoštą daržovių troškinį.

 

Nuotrauka Claudio Schwarz / Unsplash