gallery

17 maisto produktų, kurie padeda išsaugoti jaunystę

Ką valgyti, kad liktum jaunas

Nė vienam alchemikui nepavyko išrasti jaunystės eliksyro, tačiau visi žinome, kad aktyvus gyvenimo būdas ir kai kurie maisto produktai suteikia mums žvalumo ir energijos. Geriau besijaučiantys ir energingi žmonės atrodo jaunesni. Štai sąrašas  maisto produktų, kuriuos rekomenduoja dietologai tiems, kas nori ne tik atrodyti “forever young”, bet taip pat ir jaustis.

1. Mėlynės

Jose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų, ir antioksidantų. Moksliniais tyrimais nustatyta, jog šios uogos turi medžiagų, kurios skatina smegenų veiklą, apsaugo odą nuo raukšlių ir kitų senėjimo požymių. Be to mėlynės padeda išsaugoti sveikas akis ir kaulus. Taip pat nustatyta, jog šios miško uogos padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje, todėl jos naudingos tiems, kas kenčia dėl metabolinių sutrikimų.

2. Pistacijos

Šiuose riešutuose gausu maistingųjų medžiagų ir amino rūgšties arginino, kuris stabdo senėjimą, padeda sumažinti “blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugoti kraujagysles nuo “užkalkėjimo”. Pistacijos ypač naudingos vyrams, kurie skundžiasi seksualinių funkcijų sutrikimais, nes šie riešutai pagerina kraujotaką strateginėse vietose. Tai nustatyta Turkijoje atlikus tyrimus, kuriuose dalyvavę vyrai kasdien 3 savaites per pietus suvalgydavo ir po 100 g. pistacijų. Kadangi šie riešutai dažniausiai parduodami pasūdyti, juos vartoti reikėtų saikingai.

3. Žuvis

Omega –3 riebalų rūgštys, kurių gausu riebiose jūrų žuvyse: silkėje, lašišoje, tune, skumbrėse, sardinėse, – saugo kraujotakos sistemą nuo įvairių ligų ir sutrikimų. Be to, pastebėta, kad jos taip pat naudingos ir nervų sistemai, nes padeda įveikti stresą, mažina agresyvumą, depresiją. Bent viena porcija riebios žuvies per savaitę privalėtų būti žmonių, kurie nori būti jauni ir sveiki, mitybos racione.

4. Išrūgų baltymai

Sendamas organizmas kasmet praranda apie 1 proc. raumenų masės. Sendami, žmonės linkę mažiau judėti, organizmo metaboliniai procesai sulėtėja, taip susidaro užburtas ratas. Raumenų atstatomąją jėgą turi pieno šalutinis produktas, išrūgos, kurios lieka po sviesto mušimo proceso. Jose gausu baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir amino rūgščių. Išrūgų baltymus po sunkių treniruočių vartoja sportininkai raumenims atstatyti, kultūristai naudoja išrūgų baltymų miltelius, kad padidintų raumenų apimtį. Šis produktas taip pat padeda reguliuoti virškinimą ir geriau nei bet kokie cheminiai kremai tinka odos bei plaukų priežiūrai.

5. Graikiškas jogurtas

Šis jogurtas gausus proteinų ir turi mažiau cukraus bei laktozės nei kiti panašūs produktai. Jogurtas su probiotikais – dar naudingesnis, nes gerina žarnyno veiklą, stiprina imunitetą. Šis produktas tinka ir pienui alergiškiems žmonėms.

6. Kava

Nepatikėsite, bet šiame jaunystės eliksyro produktų sąraše ji yra! Ir ne tik dėl to, kad neginčytinai turi tonizuojantį poveikį. Tyrimai rodo, kad kavos mėgėjai rečiau serga Parkinsono liga ir II tipo diabetu. Dėl visa ko, galima į kavą dėti mažiau cukraus ir grietinėlės!

7. Avižos

Jau senų senovėje žmonės pastebėjo, kad nuo kojų nusivarę arkliai atgauna jėgas vos tik užėdę avižų. Būtent šių javų koše kaip vaistais maitindavo ir sunkiai sergančius ligonius, kad jie greičiau sustiprėtų. Avižose daug B grupės vitaminų, mineralų. Jos – puikus dietinis produktas, kuris tinka tiems, kas nori atsikratyti viršsvorio, ar serga diabetu, skydliaukės funkcijos sutrikimais, inkstų ar kepenų ligomis. Avižos stiprina protines galias, padeda sureguliuoti virškinimą ir apskritai, valo organizmą. Be to, stiprina kaulus ir raumenis. Avižiniai dribsniai, parduodami parduotuvėse, nebeturi tokio poveikio kaip natūralūs, neskaldyti, ekologiškai užauginti grūdai.

8. Špinatai

Špinatai – tikras vitaminų kokteilis. Juose gausu geležies, A, C, K, E, B 6 grupės vitaminų, kalcio, magnio, fosforo. Ši lapinė daržovė yra stiprus antioksidantas, ji stiprina kraują, padeda kenčiantiems nuo daug mėšlungio, ar raumenų spazmų, o vyrus saugo nuo prostatos vėžio. Juos prieš vartojimą dietologai net rekomenduoja 1 min įmesti į verdantį vandenį – taip iš lapų pasišalina dalis oksalo rūgšties, kuri yra viena iš inkstų akmenų statybinių medžiagų.

9. Kukurūzai

Graužti geltonas kukurūzų burbuoles – tai ne tik gera mankšta žandikauliui. Jose slypi didelė kovos su kancerogeninėmis ligomis jėga. Kukurūzuose ypač daug luteino, kuris būtinas akims. Be to, mokslininkai kukurūzų grūdų pluošte rado medžiagų, kurios stabdo vėžinių ląstelių dalijimąsi. Kukurūzai taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Juos dietologai pataria virti apie 5 min.

10. Neskaldyti grūdai

Gaminiai su neskaldytais grūdais būtini kasdienos maisto racione jei norime išlikti jauni ir gražūs. Grūduose esantys mineralai, vitaminai, riebalai ir kitos medžiagos naudingos žarnyno veiklai, odai, širdžiai bei kraujagyslėms. Mokslininkai nustatė, kad žmonės vartojantys daug produktų su neskaldytais grūdais rečiau serga ateroskleroze, onkologinėmis ligomis, jie neturi padidėjusio cholesterolio ir kraujospūdžio. Mineralai – magnis, selenas, manganas ir kt. – kurių gausu neskaldytuose grūduose sumažina riziką susirgti infarktu ar diabetu.

11. Žalioji arbata

Kinų mokslininkų teigimu, 3 puodeliai žalios arbatos per dieną gali gerokai prailginti žmogaus gyvenimą. Šioje arbatoje esantys antioksidantai net 100 kartų veiksmingesni už vitaminą C ir 24 kartus – už vitaminą E. Ji padeda ląstelėms apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo senėjimo procesus, padeda “sudeginti” kalorijas ir skatina metabolizmą.

12. Kanapių sėklos

Šio augalo (canabis sativa) sėklos, kaip ir riebios žuvys, yra omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Sėklos bei iš jų spaustas aliejus turi odą puoselėjančių savybių, padeda sergant sąnarių ligomis.

13. Avokadai

Avokadose ypač gausu karotinoidų, kurie yra ilgaamžiškumo šaltinis ir saugo nuo daugelio chroniškų ligų. Vaisius taip pat turi lecitino, kuris stiprina nervų sistemą, o taip pat angliavandenių ir riebalų, maitinančių smegenis, mažinančių cukraus kiekį vandenyje. Valgant avokadą kartu su kitomis žaliomis salotomis, karotinoidų pasisavinimas išauga net iki 400 proc.

14. Arbūzai

Neseniai mokslininkai, atlikę tyrimus, arbūzams grąžino šlovę ir suteikė jiems aukščiausius “reitingus” . Kaip ir pomidorai šie didžiuliai vaisiai priskiriami daug likopeno turinčių maisto produktų grupei. Ši medžiaga svarbi širdies ir kraujagyslių sveikatai, o taip pat ir kaulams.

15. Saldžiosios bulvės (batatai)

Po saldžiųjų bulvių raudonos spalvos odele slypi betakaroteno ir vitamino A užtaisas. Tam, kad pastarąjį geriau įsisavintų organizmas, šias bulves reikėtų gaminti su šiek tiek riebalų (sviesto ar aliejaus). Batatuose esantys antioksidantai ir mineralinės medžiagos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, stiprina plaukus, gražina ir jaunina odą.

16. Ciberžolė (kurkuminas)

Nuostabią geltoną spalvą savyje slepiantis žolės stiebas, kaip nustatė moksliniai tyrimai, turi ir dar vieną paslaptį – stiprias gydomąsias savybes. Geltoną spalvą augalui suteikianti medžiaga kurkuminas yra stiprus konservantas, kuris mažina uždegimą, sąnarių skausmus. Ciberžolė turi antioksidantinių savybių, padeda pašalinti iš organizmo laisvuosius radikalus ir apsaugo organizmą nuo vėžio. Be to, šis prieskonis saugo smegenis (tai ypač tinkamas alkoholio priešnuodis), širdį, padeda sudeginti organizmo riebalus ir sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

17. Cinamonas

Cinamono kvapas ne tik sužadina apetitą, bet ir padeda po sočių pietų organizmui susidoroti su padidėjusiu cukraus kiekiu organizme. Be to, jis turi antioksidantinių savybių, skystina kraują, malšina artrito skausmus. Cinamonu galima pasibarstyti daugelį savo mėgstamų patiekalų ir gėrimų.